POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Norveški fond pritiska Teslu da prizna sindikat radnika u svojoj američkoj fabrici, zadržavajući pritom svoj udeo

Proizvođač električnih vozila Tesla treba poštovati osnovna radnička prava, uključujući kolektivno pregovaranje, Norveški suvereni fond vredan 1,5 biliona dolara, saopštio je. Fond će zadržati svoj udeo u kompaniji i težiti da tokom vremena utiče na politiku. Tesla je suočena sa otporom sindikata i pojedinih penzionih fondova u nordijskoj regiji zbog odbijanja zahteva švedskih radnika za kolektivnim pregovaranjem o platama i drugim uslovima.

Norges Bank Investment Management (NBIM), najveći svetski investitor na berzi i sedmi najveći akcionar Tesle sa udelom od 0,88% vrednim 6,8 milijardi dolara, saopštio je da nema planove da se povuče iz svojih ulaganja u kompaniju, za razliku od nekih drugih fondova. “Očekujemo da kompanije u koje investiramo poštuju osnovna ljudska prava, uključujući radnička prava”, saopštio je NBIM u izjavi za Rojters kada je reč o sukobu Tesle sa svojim švedskim radnicima. “U 2022. podržali smo predlog akcionara u Tesli koji je tražio od kompanije da usvoji politiku poštovanja prava na organizaciju”, dodao je. Predlog iz 2022. godine, koji je podržalo 32% onih koji su glasali, pozvao je Teslu da usvoji politiku poštovanja radničkih prava poput slobode udruživanja i kolektivnog pregovaranja. Odbor kompanije preporučio je ‘ne’ glasanje.

Tesla, koja je revolucionisala tržište električnih automobila, uspela je da izbegne kolektivne ugovore sa svojih oko 127.000 radnika, a izvršni direktor Elon Musk javno se izjasnio protiv sindikata. Tesla nije odgovorila na zahtev za komentar. Kompanija tvrdi da njeni švedski zaposleni imaju jednako dobre ili bolje uslove od onih koje sindikat zahteva. Fond za penzije Danske, jedan od najvećih penzionih fondova u Danskoj, saopštio je u četvrtak da je prodao svoj udeo od 69 miliona dolara u Tesli, dok je upravitelj fonda Paedagogernes Pension rekao da će slediti primer i prodati svoj udeo od 35 miliona dolara.

tesla gcef5150b5 1280
Norveški fond pritiska Teslu da prizna sindikat radnika u svojoj američkoj fabrici, zadržavajući pritom svoj udeo 2

NBIM je rekao da se njegova očekivanja temelje na međunarodnim standardima koje je sastavila Međunarodna organizacija rada (ILO) i globalnim konvencijama o ljudskim pravima. U svojim dokumentima o očekivanjima NBIM navodi da se kompanije u koje ulaže “trebaju angažovati sa radnicima i njihovim predstavnicima, poput sindikata” na transparentan način prilikom razvoja i primene politika i praksi.

Danski AkademikerPension saopštio je u petak da će zadržati svoj udeo od 18 miliona dolara u Tesli, ali je dodao da je automobilsku kompaniju stavio na listu praćenja i očekuje da će strane postići zadovoljavajuće rešenje u toku trajanja konflikta. “Izgleda da rukovodstvo Tesle nije shvatilo da pravilni radni uslovi stvaraju više vrednosti i manje rizika u kompanijama”, izjavio je izvršni direktor AkademikerPension Jens Munch Holst. Švedski državni penzioni fond AP1, koji je krajem juna držao udeo od 187 miliona dolara, rekao je da je održavanje dijaloga sa Teslom njegov preferirani način delovanja u odnosu na prodaju svojih akcija.

Još jedan švedski fond, AP4, koji ima udeo od 114 miliona dolara u Tesli, rekao je da radnički spor nije osnova za isključenje iz vlasništva. Državni penzioni fond države Njujork saopštio je da je “dugo bio zabrinut” zbog radničkih problema u Tesli. “Podneli smo više predloga akcionara i pisama tražeći poboljšanja u radnoj politici Tesle i strana”, izjavio je u saopštenju.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter