POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Novo Nordisk očekuje dvocifren rast kako povećava zalihe leka Wegovy

Novo Nordisk je u sredu prognozirao još jednu godinu dvocifrenog rasta prodaje i operativnog profita kako počinje da ukida restrikcije na snabdevanju popularnim lekom za mršavljenje Wegovy u SAD-u, i najavio je dalje širenje na nove tržišta.

Kompanija, koja je jurila da poveća proizvodnju ovog blockbuster leka zbog nestašice, izjavila je da više nego duplira snabdevanje nižim dozama ili “starter” doza Wegovy u SAD-u u januaru u poređenju sa prethodnim mesecima.

Povećanje zaliha je prvi znak napretka u naporima koje je Novo preduzimalo prošle godine kako bi povećalo proizvodnju, što pomaže u smirivanju zabrinutosti investitora da bi moglo zaostati za konkurentima poput Eli Lilly, koji je nedavno lansirao svoju terapiju Zepbound u SAD-u i Evropi.

Novo nije uspelo da zadovolji veliku potražnju za Wegovy, te je u maju počelo da ograničava broj američkih pacijenata koji mogu započeti tretman smanjenjem snabdevanja najnižim dozama ove supstance. Kompanija je navela da očekuje pad cena Wegovy kako se povećava obim nedeljnog injekcija i kako konkurencija raste s lansiranjem Lilly-jeve Zepbound na novim tržištima.

Akcije kompanije, koje su se trgovale i do 3,9% više na otvaranju na sveže postavljenih rekordnih nivoa, bile su uvećane za 1,6% do 08:53 GMT.

Wegovy prodaja iznosila je 9,6 milijardi danskih kruna (1,39 milijardi dolara) od oktobra do decembra, nešto niže u odnosu na prethodni kvartal, ali četiri puta veća u odnosu na isti period prethodne godine.

Kompanija je izjavila da očekuje “postepeno lansiranje Wegovy sa ograničenim obimom” izvan SAD-a ove godine.

Novo očekuje rast prodaje ove godine između 16% i 25% i rast operativnog profita između 19% i 28%, kako raste potražnja za Wegovy i lekom za dijabetes Ozempic, koji sadrži isti aktivni sastojak.

Analitičari u proseku očekuju da će Novo Nordisk ostvariti rast prodaje od 21% ove godine, prema podacima LSEG.

Iako je tempo sporiji u odnosu na fenomenalni rast prošle godine, izgledi odražavaju sve veću konkurenciju, pritisak na cene i rast kako na severnoameričkim, tako i na međunarodnim tržištima.

Novo je lansiralo Wegovy u osam zemalja, uključujući Nemačku i Veliku Britaniju, od njegovog debija u SAD-u 2021. godine. Poslednje lansiranje bilo je u Švajcarskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, oba u novembru.

Kompanija je saopštila da su prihodi u četvrtom kvartalu porasli 37% u odnosu na isti period prethodne godine, dostigavši 65,9 milijardi danskih kruna, u poređenju sa prognoziranih 62,3 milijarde, prema anketi analitičara LSEG-a.

Dobit pre kamata i poreza (EBIT) porasla je za 57% na 26,8 milijardi, u odnosu na prognoziranih 24,9 milijardi.

Rezultati naglašavaju uspeh Wegovy i vođstvo Novo-a na brzorastućem tržištu lekova za mršavljenje.

Jaka potražnja za Wegovy i Ozempicom podigli su akcije Novo-a na rekordne visine, čineći je najvrednijom evropskom listiranom kompanijom, vrednom više od 450 milijardi evra ($487 milijardi), ispred LVMH. To je takođe predstavljalo ekonomski blagostanje za njenu domaću zemlju Dansku.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter