POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nvidia akcije porasle 45% od početka godine

Akcije kompanije Nvidia su porasle za više od 8% u produženom trgovanju u sredu nakon što je kompanija prijavila nešto veći prihod i profit od očekivanja Volstrita.
Iako je potukla očekivanja analitičara, kompanija je zabeležila pad oba pomenuta finansijska pokazatelja u odnosu na isti period prošle godine. 

Kvartalni rezultati za četvrti kvartal 2022.

Zarada po akciji (EPS): 0,88 USD u odnosu na očekivanja analitičara od 0,81 USD. Zarada po akciji je manja u odnosu na prošlogodišnjih 1,32 dolara.

Prihod: 6,05 milijardi dolara, u odnosu na očekivanja od 6 milijardi dolara. Prihodi su bili manji od 7,64 milijarde dolara prošle godine.

Nvidia je prognozirala prodaju od 6,5 milijardi dolara u prvom kvartalu 2023., što je više od 6,33 milijarde koliko očekuju analitičari.

Posao kompanije sa centrima podataka, koji uključuje čipove za AI, nastavio je da raste, sugerišući da bi kompanija mogla da ima velike koristi od softvera veštačke inteligencije kao što su ChatGPT i Microsoft Bing AI chatbot. Grafički procesori su zapravo pogodni za obuku i pokretanje softvera za mašinsko učenje.

Akcije ove kompanije su porasle za oko 45% u 2023. pre izveštaja o zaradi u sredu.

Većina Nvidijine prodaje GPU-a za veštačku inteligenciju spada u kategoriju centara podataka kompanije. Prihodi centara podataka su porasli za 11% na godišnjem nivou na 3,62 milijarde dolara.
Kompanija je saopštila da je rast rezultat toga što su američki provajderi cloud usluga kupovali više proizvoda.

Prihodi od igara su pali, kao što se očekivalo, jer je prodaja inače bila visoka u poslednjih nekoliko godina. Nvidia je prijavila 1,83 milijarde dolara prihoda od igara u četvrtom kvartalu, što je pad od 46% u odnosu na isti period prošle godine. Kompanija je saopštila da je do pada došlo zato što je prodavala manje čipova partnerima jer trenutno imaju previše zaliha.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter