POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nvidia sarađuje sa Microsoft-om na izgradnji ‘masivnog’ cloud AI računara

Američka kompanija za dizajn čipova i računara Nvidia Corp u sredu je saopštila da se udružuje sa korporacijom Microsoft kako bi napravila „masovni“ računar za rukovanje intenzivnim računarskim radom veštačke inteligencije u cloud-u.

AI računar će raditi na Microsoft-ovom Azure cloud, koristeći desetine hiljada grafičkih procesorskih jedinica (GPU), najmoćniji H100 i njegove A100 čipove kompanije Nvidia.
Nvidia je odbila da kaže koliko je posao vredan, ali industrijski izvori kažu da svaki A100 čip ima cenu od oko 10.000 do 12.000 dolara, a H100 je daleko skuplji od toga.

„Mi smo na toj prekretnici kada AI dolazi u preduzeće i dobijanje tih usluga koje kupci mogu da koriste za primenu veštačke inteligencije za slučajeve poslovne upotrebe postaje realno“, rekao je Ijan Bak, generalni menadžer kompanije Nvidia za Hyperscale i HPC.
„Vidimo veliki porast usvajanja veštačke inteligencije… i potrebu za primenom veštačke inteligencije za slučajeve upotrebe u preduzećima.”

Pored prodaje čipova Microsoft-u, Nvidia je rekla da će se udružiti sa softverskim i cloud gigantom za razvoj AI modela.
Bak je rekao da će Nvidia takođe biti kupac Microsoft-ovog cloud AI računara i na njemu će razvijati AI aplikacije kako bi ponudila usluge korisnicima.

Brz rast modela veštačke inteligencije, poput onih koji se koriste za obradu prirodnog jezika, naglo je povećao potražnju za bržom i moćnijom računarskom infrastrukturom.

Iz kompanije Nvidia su izjavili da će Azure biti prvi javni cloud koji će koristiti svoju Quantum-2 InfinyBand mrežnu tehnologiju koja ima brzinu od 400 gigabita u sekundi.
Ta mrežna tehnologija povezuje servere velikom brzinom.
Ovo je važno jer težak rad na AI računarstvu zahteva hiljade čipova koji rade zajedno na nekoliko servera.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter