POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Nvidia pravi novi superkompjuter

Nvidia Corp je u ponedeljak saopštila da je sarađivala sa britanskim Univerzitetom u Bristolu na izgradnji novog superkompjutera koristeći novi Nvidia čip koji bi se takmičio sa Intel Corp i Advanced Micro Devices Inc.

Nvidia je vodeći svetski proizvođač grafičkih procesorskih jedinica (GPU), koje su veoma tražene jer se mogu koristiti za ubrzavanje rada veštačke inteligencije. OpenAI ChatGPT, na primer, kreiran je sa hiljadama Nvidia GPU-a.

Ali, Nvidijini GPU čipovi su obično upareni sa onim što se naziva centralnom procesorskom jedinicom (CPU), tržištem kojim su decenijama dominirali Intel i AMD. Ove godine, Nvidia je počela da isporučuje sopstveni konkurentski CPU čip pod nazivom Grace, koji je zasnovan na tehnologiji Arm Ltd u vlasništvu SoftBank Group Corp.

Na konferenciji o superkompjuterima u Nemačkoj, Nvidia je saopštila da je radila sa britanskim istraživačima i Hewlett Packard Enterprise Co na izgradnji računara pod nazivom Isambard 3, koji je u potpunosti zasnovan na svojim Grace CPU čipovima i nema nijedan od Nvidijinih GPU-a.

“Ono što je uzbudljivo je da cela stvar radi na 270 kilovata snage. To je zapravo šest puta više performansi i energetske efikasnosti od prethodnog univerzitetskog sistema, Isambard 2,” rekao je Ian Buck, generalni menadžer i potpredsednik za ubrzano računarstvo u Nvidiji tokom konferencije za štampu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter