POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

NY Times tuži OpenAI i Microsoft zbog povrede autorskih prava

The New York Times tužio je OpenAI i Microsoft u sredu, optužujući ih da su koristili milione članaka novina bez dozvole kako bi pomogli u treniranju chatbotova za pružanje informacija čitaocima.

The Times tvrdi da je prva značajna medijska organizacija u SAD koja tuži OpenAI, tvorca popularne platforme veštačke inteligencije ChatGPT, i Microsoft, investitora u OpenAI i tvorca AI platforme poznate kao Copilot, zbog problema sa autorskim pravima u vezi s njihovim delima.

Novine tvrde da OpenAI i Microsoft pokušavaju “besplatno se voziti na masivnom ulaganju The Times-a u novinarstvo” koristeći ga kako bi pružili alternativne načine dostavljanja informacija čitaocima.

“Ne postoji ništa ‘transformišuće’ u korišćenju sadržaja The Times-a bez plaćanja kako bi se stvorili proizvodi koji zamenjuju The Times i odnose publiku od njega”, navode The Times.

OpenAI i Microsoft tvrde da korišćenje autorskih dela za obuku AI proizvoda predstavlja “fer upotrebu”, pravnu doktrinu koja reguliše neovlašćenu upotrebu autorskog materijala.

The Times ne traži određeni iznos odštete, ali procenjuje štetu u “milijardama dolara”. Takođe želi da OpenAI i Microsoft unište modele chatbota i setove za obuku koji uključuju njihov materijal.

Razgovori kako bi se izbegao sudski postupak i omogućila “međusobno korisna razmena vrednosti” sa tuženima nisu uspeli, navode novine.

OpenAI je izjavio da poštuje prava kreatora sadržaja i vlasnika, dodajući da su “njihovi dosadašnji razgovori sa The New York Times bili produktivni i kreću se konstruktivno, pa smo iznenađeni i razočarani ovim razvojem”. Microsoft nije odgovorio na zahteve za komentar.

Tužba The New York Times dolazi sedam godina nakon što Vrhovni sud SAD odbio da obnovi izazov Google-ovoj digitalnoj biblioteci miliona knjiga.

Federalni žalbeni sud je tada zaključio da biblioteka, koja je čitaocima pružala pristup isečcima teksta, predstavlja fer upotrebu dela autora.

“OpenAI daje industriji autorskih prava drugu šansu za kontrolu”, rekao je Deven Desai, profesor prava i etike na Georgia Institute of Technology.

“Važni su izlazi”, dodao je Desai. “Deo problema u proceni odgovornosti OpenAI-a je taj što je kompanija menjala svoje proizvode kako su se pojavili problemi sa autorskim pravima. Sud bi mogao reći da su trenutni izlazi dovoljni da se utvrdi odgovornost.”

Chatbotovi su dodatno otežali borbu među glavnim medijskim organizacijama za privlačenje i zadržavanje čitalaca, mada su Times prošao bolje od većine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter