POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Odluka FED-a, Microsoft i Alphabet impresionirali, nafta – šta se kreće na tržištu

Očekuje se da će Federalne rezerve još jednom povećati kamatne stope, dok bi zarade od Microsofta i Alphabeta koje su bile bolje od očekivane trebalo da daju novi podsticaj. Podaci EIA o zalihama sirove nafte stižu kasnije dok se ekonomski izgledi u Velikoj Britaniji pogoršavaju.

  1. Dan je FED odluke

Federalne rezerve završavaju svoj dvodnevni sastanak za utvrđivanje politike u sredu, a predviđa se da će povećati svoju ključnu kamatnu stopu za 75 baznih poena dok se bori sa inflacijom na najvišim nivoima u 40 godina.

Ranija očekivanja o povećanju od čitavog procentnog poena u velikoj meri su ugušili kreatori politike FED-a, a to bi moglo značiti da razgovaraju o tome koliko stroža monetarna politika treba da bude da uspori povećanje cena u odnosu na rizik da bi odlazak predaleko mogao da izazove recesiju.

Imajući ovo na umu, fokus će se verovatno pomeriti sa same odluke na izjavu i prateću konferenciju za novinare šefa FED-a Džeroma Pauela za naznake o tome koliko su duboki znaci ekonomskog usporavanja registrovani kod kreatora politike centralne banke.

Najnovije saopštenje bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu trebalo bi da bude u četvrtak, a očekuje se da će pokazati da je američka ekonomija porasla samo 0,5 odsto u odnosu na kvartal.

  1. Majkrosoft, Alphabet zarada smiruje živce

Solidna zarada od nekoliko tehnoloških akcija mega-kapa koje imaju tendenciju da dominiraju u razmišljanju investitora pomogla je da se olabavi živci na berzama uoči sastanka FED-a.

Microsoft (NASDAQ:MSFT) je nakon zatvaranja u utorak prognozirao da će prihodi ove fiskalne godine porasti dvocifreno, vođen potražnjom za uslugama računarstva u oblaku.

Ova snažna perspektiva pokazuje da uprkos znacima da se ekonomski rast u SAD – i globalni rast po tom pitanju – usporava, Microsoft nastavlja da ima koristi od toga što kompanije nastavljaju da pokreću više poslovanja i rade na mreži čak i kada pandemija COVID-19 popušta.

Pored toga, Alphabet (NASDAQ:GOOGL) je objavio solidnu prodaju oglasa na pretraživačima, što sugeriše da najveći svetski prodavac onlajn oglašavanja relativno dobro podnosi usporavanje.

Dok je prodaja oglasa na IYouTube-u rasla najsporijim tempom od kada je objavljivanje podataka počelo 2018. godine, prodaja u drugom kvartalu najvećeg dobitnika novca kompanije – Google pretrage – zapravo je nadmašila očekivanja.

Ovo je izazvalo znak olakšanja među investitorima nakon što je rival društvenih medija Snap (NYSE:SNAP) prošle nedelje promašio očekivanja prodaje i upozorio na usporavanje tržišta oglasa.

  1. Akcije će se otvoriti više; Tehnološki sektor u prvi plan

Američka tržišta akcija bi trebalo da se otvore u sredu pre završetka poslednjeg sastanka FED-a, sa tehnološkim sektorom koji će prednjačiti nakon solidnih rezultata Majkrosofta i Alfabeta (vidi gore).

Federalne rezerve završavaju svoj najnoviji sastanak za utvrđivanje politike u 20:00 po našem vremenu, sa povećanjem od 75 baznih poena koje se široko očekuje.

Osim ovoga, predstoji još važnijih izveštaja o zaradi, a očekuje se da će Boeing (NYSE:BA) i Shopify (NYSE:SHOP) objaviti svoje kvartalne rezultate pre zvona, i Qualcomm (NASDAQ:QCOM), Ford ( NYSE:F) i Meta Platforms (NASDAQ:META) izveštavaju na kraju dana.

Ekonomski podaci obuhvataju narudžbine trajne robe i nerešenu prodaju kuća, oba za jun.

corona 5751427 1280
Odluka FED-a, Microsoft i Alphabet impresionirali, nafta – šta se kreće na tržištu 2
  1. Ekonomski problemi Ujedinjenog Kraljevstva rastu

Trka da postane novi lider vladajuće Konzervativne partije, a time i sledeći premijer Velike Britanije, svela se na dvoje, ministarku spoljnih poslova Liz Trus i bivšeg kancelara Rišija Sunaka.

I jedni i drugi pokušavaju da pridobiju članove stranke obećanjima o smanjenju poreza, ali kome god budu predati ključevi vlasti biće upaljeno u veoma teške ekonomske okolnosti kroz koje će voditi zemlju.

Međunarodni monetarni fond smanjio je u utorak svoje prognoze globalnog rasta i upozorio da će Britanija sledeće godine imati najsporiji rast među velikim industrijalizovanim zemljama jer dvocifrena inflacija i rastuće kamatne stope smanjuju potrošnju domaćinstava.

Fond predviđa da će Britanija sledeće godine imati rast od samo 0,5 odsto, dodajući da rastuće cene i rast plata ispod inflacije „smanjuju kupovnu moć domaćinstava“ i izazivaju sporiji rast.

Rastu i nemiri.

Nacionalni štrajk u železnici počeo je u sredu rano, sa oštrim pregovorima o povećanju plata, kako se činilo, nikuda. Ovo je četvrti dan akcije Nacionalne unije radnika u železnici, pomorstvu i saobraćaju ovog leta, a narednih dana će to slediti i ostali sindikati.

  1. Dobici od nafte; API pokazuje zdravo izvlačenje

Cene sirove nafte su u sredu porasle, pošto su zabrinutost zbog oslabljene tražnje u SAD nadoknađena industrijskim podacima koji pokazuju zdravo smanjenje akcija najvećeg potrošača na svetu.

Podaci Američkog instituta za naftu pokazuju da su zalihe sirove nafte u SAD prošle sedmice pale za oko 4 miliona barela, četiri puta više od očekivanog pada, dok su zalihe benzina pale za 1,1 milion barela, u poređenju sa očekivanjima za povećanje od 3,5 miliona barela.

Trgovci će tražiti potvrdu iz zvaničnih podataka koje je kasnije na sednici objavila Uprava za energetske informacije.

Na drugim mestima, tokovi gasa iz Rusije kroz Severni tok 1 pali su u sredu na petinu kapaciteta gasovoda, što je navelo nemačkog regulatora mreže da uputi još jednu molbu domaćinstvima i industriji da štede gas i izbegnu racionalizaciju.

Zemlje članice EU složile su se u utorak da smanje svoju potražnju za gasom za 15 odsto u narednih osam meseci.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter