PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Osnivač “Mutant Ape Planet” uhapšen u Njujorku zbog navodne NFT „prevare“ od 2,9 miliona dolara

Osnivač NFT kolekcije iz grupe Mutant Ape Yacht Club, Mutant Ape Planet, uhapšen je u Njujorku i optužen za prevaru investitora od 2,9 miliona dolara u takozvanoj “rug pull” šemi.

Hapšenje se dogodilo 4. januara na međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku, a agent za unutrašnju bezbednost Ivan J. Arvelo je izjavio da je francuski državljanin „Orelijen Mišel počinio rug pull šemu“ i ukrao „skoro 3 miliona dolara od investitora za svoje za ličnu upotrebu.”
On je dodao: “Kupci Mutant Ape Planet NFT-a mislili su da ulažu u moderni novi kolekcionarski predmet, ali su bili prevareni i nisu dobili nijednu od obećanih pogodnosti”.

Agent Poreske uprave Tomas Fatoruso citiran je u saopštenju Ministarstva pravde da je „Mišel prevario investitore tako što je lažno predstavljao, između ostalog, poklone, tokene sa karakteristikama za ulaganje i prikupljanje robe. Ali Mišel je povukao sredstva nakon što su nezamenljivi tokeni (NFT) rasprodati”, kaže se u saopštenju.

Prema izjavi, Mišel je priznao zajednici putem ćaskanja na društvenim mrežama da je počinio takozvani rug pull rekavši da nikada nisu nameravali da naprave rug pull, ali da je zajednica postala previše toksična.

Kolekcija — kopija popularne kolekcije Mutant Ape Yacht Club NFT — sastoji se od 6.797 NFT-ova uskladištenih na Ethereum blockchain-u.
Kolekcija je imala ukupno 567 Etera u prodaji, ali je zabeležio krater prosečne cene i obima prodaje od kada je lansiran u januaru 2022.

288eef40 0337 4f71 b80a f9d838d64632
Prodaja NFT kolekcije Mutant Ape Planet. Izvor: Opensea

Nakon hapšenja, vlasnici kolekcije su podelili svoju stranu priče putem Tvitera, napominjući da je Džejms pokušao da okrivi svoj odlazak na zajednicu koja je postala skeptična zbog nedostatka aktivnosti.

Projekat je od tada preuzela zajednica koja pokušava da mu udahne život, na čelu sa korisnikom sa pseudonimom HTMadge.

2cd5c519 2273 49a1 8e04 d37582d94ee4
Snimak ekrana diskusije između članova zajednice. Izvor: Discord.

Prema izveštaju DappRadar-a od 21. decembra, rug pull — vrsta izlazne prevare u kojoj kreatori projekta iznenada napuštaju ili povlače likvidnost sa platforme — bili su najčešći tip napada prošle godine, što je predstavljalo 119 incidenata i 200 miliona dolara u ukradena sredstva.

Popularna influenserka i bivša zvezda filmova za odrasle Lana Rouds optužena je da stoji iza jednog od većih rug pull-ova 2022. godine, nakon što je navodno otišla sa 1,5 miliona dolara od NFT projekta koji je od tada zabeležio prodaju na sekundarnom tržištu u vrednosti manje od 1 ETH lansiranje prošlog februara.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter