POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pad evropskih fjučersa na početku nedelje

Očekuje se da će evropska tržišta akcija u utorak biti otvorena sa malim gubicima, pošto je zabrinutost za globalni rast opteretila raspoloženje investitora.

DAX fjučers ugovor u Nemačkoj se trgovao 0,1% niže, CAC 40 fjučers u Francuskoj pao je 0,4%, a FTSE 100 fjučers ugovor u Velikoj Britaniji pao je 0,3%.

Poverenje investitora je poljuljano u utorak nakon objavljivanja razočaravajućih kineskih podataka koji sugerišu da se ekonomski oporavak zemlje nakon COVID-a usporava.

Kina je glavno izvozno tržište za velike evropske kompanije, ali je njena industrijska proizvodnja u aprilu porasla manje nego što se očekivalo, pokazali su podaci u utorak, dok je potrošnja na malo rasla sporijim tempom od očekivanog tokom aprila.

Evropska komisija je u ponedeljak podigla svoju procenu bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, sada predviđajući rast od 1%, u odnosu na prethodnu procenu od 0,8%.

Međutim, ona je takođe podigla svoje prognoze inflacije u evrozoni na 5,8% ove godine i 2,8% u 2024, očekujući da će Evropska centralna banka nastaviti sa povećanjem kamatnih stopa, što potencijalno povećava zabrinutost za rast privrede.

Planirano je da preliminarna procena bruto domaćeg proizvoda evrozone u prvom kvartalu bude objavljena kasnije na sednici, a očekuje se da će ista pokazati da je ekonomija evrozone jedva porasla u prva tri meseca ove godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter