POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pauel govor, poverenje potrošača, curenje Severnog toka – vesti dana

Tržišta obveznica su mirnija, čekaju da vide da li mogu da uplaše predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela u prilagodljiviju monetarnu politiku. Funta je takođe stabilnija, nakon ne sasvim ubedljive izjave Banke Engleske koja obećava da će zadržati inflaciju. Američka vlada ide na sud protiv JetBlue-a i American Airlines-a, dok Tviter i Elon Musk nastavljaju da gađaju u svojoj sudnici. Sumnjivo curenje iz podmorskih gasovoda izaziva optužbe za rusku sabotažu, a Američki institut za naftu objavljuje nedeljne podatke o zalihama. Evo šta treba da znate na finansijskim tržištima u utorak, 27. septembra.

  1. Obveznice odskaču ispred Pauelovog govora

Globalna tržišta obveznica oporavila su se malo preko noći nakon panične rasprodaje u ponedeljak, ali su na udaru uoči govora predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela, koji se obratio na konferenciji o digitalnoj imovini u 13:30.

Njegovi komentari će biti analizirani za bilo kakav znak da je propast na tržištu obveznica od prošlonedeljnog sastanka Fed-a izazvao promjenu mišljenja o tempu i obimu daljeg povećanja kamatnih stopa, s obzirom na to da viši kurs i rastući prinosi na obveznice već zaoštravaju finansijske uslovi za američke kompanije znatno.

Tu su i govori predsednika FED Sent Luisa Džejmsa Bularda, Čarlsa Evansa iz Čikaga i Meri Dejli iz San Franciska. U kalendaru podataka, Konferencijski odbor će objaviti svoje mesečno istraživanje o poverenju potrošača, dok su takođe potrebni podaci o cenama trajne robe i kuća.

  1. Funta je stabilnija, ali politička šteta je možda već učinjena

Funta se stabilizovala, a prinosi Gilt-a su se vratili nakon debakla u ponedeljak koji je primorao Banku Engleske da izda hitno saopštenje u kojem obećava da neće dozvoliti da inflacija izmakne kontroli.

To je postao mnogo teži izazov nakon masovnog fiskalnog davanja nove vlade, uglavnom onima sa većim zaradama. Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno nakon „minog budžeta“ objavljenog u petak dalo je opozicionoj Laburističkoj partiji rekordnih 17 poena prednosti, što sugeriše da su nova premijerka Liz Trus i njen šef trezora Kvasi Kvarteng možda pogrešno procenili svoje prioritete.

Nestalnost će staviti oštriju pažnju nego obično na govor glavnog ekonomiste Banke Engleske Hjua Pila u 15:35.

elon musk 7159200 1280
Pauel govor, poverenje potrošača, curenje Severnog toka – vesti dana 2
  1. Akcije postavljene na otvaranje sa skromnim skokom

Američke berze treba da se otvore više, preokrenuvši većinu gubitaka od ponedeljka, ali uz zadržavanje do Pauelovog pojavljivanja kasnije.

Dow je u ponedeljak skliznuo u tehničku definiciju medveđeg tržišta.

Akcije su podržane boljim tonom u obveznicama, gde je prinos na referentne dvogodišnje i 10-godišnje državne zapise pao za nekih 6 baznih poena na 4,25% i 3,83%, respektivno. To je još uvek inverzija krive prinosa koja bi normalno značila recesiju koja je pred nama.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju JetBlue i American Airlines, čiji savez je pod nadzorom suda kasnije zbog antimonopolske tužbe savezne vlade. Takođe je u toku sudski postupak između Tvitera i Elona Maska. Volksvagen je takođe i dalje u fokusu zbog izveštaja da će biti IPO Porsche-a.

  1. Curenje Severnog toka izaziva nove optužbe

Cene prirodnog gasa u Evropi ponovo su porasle nakon što je operater gasovoda Severni tok, koji se proteže od Rusije ispod Baltičkog mora do Nemačke, otkrio najmanje tri curenja na dva odvojena dela gasa u krugu od pola tuceta milja jedan od drugog.

Operater gasovoda Severni tok rekao je da je šteta „bez presedana“ i dodao da je „sada nemoguće proceniti vremenski okvir za obnavljanje rada“. Zapadni analitičari su odmah posumnjali da je Rusija izazvala štetu, zbog čega šanse da bilo koji ruski gas ove zime stigne do Evrope gasovodom izgledaju potpuno male.

Događaji su podstakli sumnje u sabotažu, nakon ranijih incidenata u kojima je Rusija okrivila mehaničke kvarove za smanjenje isporuka gasa Nemačkoj.

  1. Gorivo

Cene sirove nafte su malo odskočile od najnižeg nivoa nakon vesti o Severnom toku, koje su oživele strahove da bi Rusija mogla da pribegne ekstremnim merama kako bi maksimizirala ekonomski pritisak na Evropu uoči predstojeće zime.

Oči tržišta će kasnije biti uprte u nedeljne podatke o zalihama Američkog instituta za naftu, gde analitičari očekuju još jedan skroman rast zaliha sirove nafte, što bi bio peti uzastopni nedeljni rast ako se potvrdi.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter