PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Pentagon je podelio ugovor o cloud servisima vredan 9 milijardi dolara između kompanija Google, Amazon, Oracle i Microsoft

Pentagon je u sredu dodelio ugovore o računarstvu u cloud-u vredne 9 milijardi dolara kompanijama Alphabet Inc. – Google, Amazon Web Services Inc, Microsoft Corp i Oracle Corp.

Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC) je multi-cloud naslednik Odbrambene infrastrukture zajedničke kompanije (JEDI), koja je predstavljala projekat modernizacije IT-a za izgradnju velikog, zajedničkog komercijalnog oblaka za Ministarstvo odbrane.

Odvojeni ugovori, koji nose zamišljenu gornju liniju od 9 milijardi dolara, traju do 2028. godine i obezbediće Ministarstvu odbrane globalno dostupne usluge u oblaku širom preduzeća u svim bezbednosnim domenima i nivoima klasifikacije, navodi se u najavi ugovora.

Komandant američke mornarice Džesika Mekalti, portparol Ministarstva odbrane, rekla je u saopštenju da je JWCC višestruka nabavka koja se sastoji od četiri ugovora sa zajedničkim plafonom od 9 milijardi dolara.

Ovaj potez dolazi mesecima nakon što je Pentagon odložio svoju odluku da dodeli JWCC ugovor za celo preduzeće.

Pentagon je pokušao da pređe na oblak pre nekoliko godina koristeći JEDI koncept, ali je predlog zamro nakon što je sudski spor zaustavio proces nabavke.

Ovaj dogovor bi mogao da stavi vojsku u vezu sa kompanijama iz privatnog sektora, od kojih su mnoge podelile svoj rad na računarstvu u oblaku među više dobavljača.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter