POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pet bitnih stvari koje treba gledati na tržištima u narednoj nedelji

Sezona zarada u SAD počinje u pozadini zabrinutosti da bi agresivna kampanja Federalnih rezervi za povećanje kamatnih stopa mogla da odvede ekonomiju u recesiju. Investitori će dobiti novosti o američkom stambenom tržištu gde je povećanje troškova pozajmljivanja već dovelo do hlađenja potražnje.

1. Zarade
Sezona zarada u trećem kvartalu je u toku, a kompanije izveštavaju o rezultatima usred izazovnog okruženja zbog jačeg dolara i stalno visoke inflacije.

Reuters je izvestio da se očekuje da će zarada za S&P 500 kompanije u celini porasti za 4,1% u odnosu na period prethodne godine, što bi bio najsporiji rast od četvrtog kvartala 2020.

Ali više pažnje može biti na tome kako rukovodioci projektuju budućnost; Konsenzus analitičara procenjuje da će profit sledeće godine porasti od skoro 8%, prema Refinitiv IBES-u, ali mnogi investitori sumnjaju u tu prognozu jer se preti opasnost od recesije.

Rasprodaja na tržištima je snizila procenu akcija, ali bi smanjenje u izgledima za zaradu moglo da umanji privlačnost akcija. Kompanije koje treba da prijave zaradu u narednoj sedmici uključuju Tesla, Netflix i Johnson & Johnson.

2. Podaci o stanovima u SAD
Nakon prošlonedeljnih vrućih nego što se očekivalo, podaci o inflaciji u SAD će se fokusirati na tržište nekretnina sa izveštajima o građevinskim dozvolama, početku stanovanja i prodaji postojećih kuća.

Cene kuća su pale prvi put u više od 10 godina u julu, pošto su rastuće kamatne stope pogodile potražnju za stambenim zgradama, dok su aplikacije za hipoteku takođe pale.

Ekonomski kalendar takođe uključuje izveštaje o industrijskoj proizvodnji, Indeks proizvodnje Philli Fed-a, Indeks proizvodnje Empire State i početna potraživanja za nezaposlene.

Predsednici regionalnih Fed-a Nil Kaškari, Čarls Evans i Džejms Bulard takođe treba da se pojave, što će se pažljivo pratiti.

Bullard je u subotu rekao da su prošlonedeljni podaci o indeksu potrošačkih cena pokazali da je inflacija postala “pogubna” i ostavila otvorena vrata za povećanje stope od 75 baznih poena na predstojećim sastancima Fed-a u novembru i decembru, ali je dodao da je prerano za taj poziv.

3. Ujedinjeno Kraljevstvo pokušava da povrati mir
Oštećene britanske državne obveznice nastaviće trgovanje u ponedeljak bez podrške programa hitne kupovine obveznica Banke Engleske, koji je završen u petak.

Novi britanski kancelar Džeremi Hant rekao je da će popraviti javne finansije u zemlji nakon što je prvobitni ekonomski plan koji su predstavile Liz Trus i bivši kancelar Kvasi Kvarteng uzdrmao finansijska tržišta.

Izveštaji da se vlada sprema da napravi veliki zaokret u vezi sa planiranim smanjenjem poreza pomogli su da se ublaže strahovi u vezi sa javnim finansijama, ali to će morati da se materijalizuje u konkretne planove da se izbegne ponovna rasprodaja obveznica.

Investitori će takođe pogledati podatke o inflaciji u Velikoj Britaniji od srede za septembar, za koje se očekuje da će dostići dvocifrene vrednosti usred smanjenja troškova života, dok se očekuje da će podaci o maloprodaji u petak ukazivati na pad potrošačke potrošnje.

4. Kineski podaci
Kina će u utorak objaviti podatke o BDP-u za treći kvartal i dok se očekuje da će se rast vratiti u odnosu na prethodni kvartal, privreda je i dalje na putu da ostvari najsporiju godišnju stopu rasta u skoro 50 godina.

Očekuje se da će godišnja stopa rasta porasti od 3,4% u tri meseca do septembra, sa 0,4% u drugom kvartalu.

Stroga ograničenja COVID-19, zajedno sa prekidima u lancu snabdevanja izazvanim ratom u Ukrajini, plus usporavanje globalnog rasta zbog naglog povećanja troškova pozajmljivanja radi suzbijanja inflacije, opteretili su drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Analitičari očekuju da će kineska ekonomija rasti za 3,2% u 2022. godini, znatno ispod zvaničnog cilja od oko 5,5%.

Investitori će pratiti nedeljni kongres Komunističke partije, koji je počeo u nedelju, zbog bilo kakvih naznaka ekonomske politike.

5. Intervencija Jena?
Trgovci devizama će pažljivo pratiti jen usred spekulacija da bi Banka Japana mogla da preduzme nove korake da ojača valutu nakon što je prošlog meseca intervenisala na tržištima, prvi put od 1998. godine.

Zamenik guvernera BoJ-a Masazumi Vakatabe rekao je u subotu da su nedavne fluktuacije jena „očigledno prebrze i suviše jednostrane“, ukazujući na zabrinutost zbog potencijalnih ekonomskih posledica pada valute na 32-godišnje najniže vrednosti u odnosu na dolar.

Japan je intervenisao na deviznom tržištu u septembru kako bi zaustavio strmoglave padove jena, koji su uglavnom bili vođeni razlikama u politici između agresivnog povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a i ultra labave monetarne politike BoJ koja je imala za cilj postizanje ciljane inflacije od 2%.

Japan je van granica među globalnim centralnim bankama, od kojih mnoge podižu kamatne stope kako bi se borile protiv usijane inflacije jer se fokusira na podršku krhkom ekonomskom oporavku.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter