POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pet stvari koje trebate znati kako biste započeli dan

Opklade na kamatne stope

Kratkoročni prinosi američkih obveznica, koji su osetljiviji na promene stope Fed-ove politike, u četvrtak su najviše porasli od marta. Kamatne stope na swap ugovorima koje reaguju na buduće sastanke Fed-a sugerišu da će Fed do septembra povećati ciljni raspon za federalne fondove za četvrtinu procentnog poena. U međuvremenu, JPMorgan je odustao od optimističnog taktičkog pogleda na američke trezore zbog snažnih ekonomskih podataka.

Sunakov plan za Nacionalnu zdravstvenu službu

Riši Sunak je predstavio svoj dugo očekivani plan za zapošljavanje rekordnog broja lekara i medicinskih sestara, kako bi vratio glasače koji krivicu za krizu u Nacionalnoj zdravstvenoj službi pripisuju njegovoj vladajućoj Konzervativnoj partiji Velike Britanije. Plan za zapošljavanje i zadržavanje zdravstvenih radnika mogao bi dovesti do postavljanja dodatnih 60.000 lekara i 170.000 medicinskih sestara do 2036-37. godine, saopštila je Nacionalna zdravstvena služba Engleske u četvrtak. S obzirom na to da se sledeći izbori očekuju najkasnije do januara 2025. godine, plan radne snage je zapravo obaveza Konzervativne partije, budući da nema mnogo vremena da donese značajne koristi pre nego što glasači izađu na izbore.

Reforma tržišta energije

Evropska unija će u petak pokušati da reši zastoj između Francuske i Nemačke u vezi nuklearne energije na energetskom tržištu bloka i otvori put za sporazum o ključnoj reformi koja treba da pomogne prelazu na niskokarbonsku ekonomiju. U kompromisu koji je podeljen sa vladama EU u četvrtak, Švedska je predložila ograničenu mogućnost korišćenja prihoda od tzv. ugovora o razlici – načina subvencionisanja obnovljivih izvora energije – kako bi se produžio rad postojećih elektrana. Francuska želi da koristi takav alat kako bi produžila rad svoje nuklearne flote.

Nema lakog rešenja

Očekivalo se da će kineska ekonomija, oslobođena najstrožih mera kontrole zbog Kovida-19, snažno oživeti i doprineti globalnom rastu. Umesto toga, polovinom 2023. godine suočava se sa nizom problema, kao što su slaba potrošnja, kriza na tržištu nekretnina i slabljenje izvoza. Povećana opasnost od povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a dodatno je povećala mogućnost istovremenog pada u dve najveće svetske ekonomske sile. Štaviše, vlada predsednika Si Đinpinga nema odlične opcije za rešavanje problema.

Evropsko tržište

Evropski terminski ugovori na akcije neznatno su porasli, a indeks globalnih akcija blago opao u petak, dok investitori procenjuju rizik od recesije u velikim ekonomijama. Očekuju se podaci o inflaciji u evrozoni, Francuskoj i Portugalu, kao i maloprodaji u Švajcarskoj. 

Šta smo čitali…

Naslovi koji su nam privukli pažnju u poslednjih 24 sata

  • BNP se suočava sa pitanjima u Vašingtonu u vezi sa radom na digitalnom juanu Kine.
  • Vodeći investicioni bankar u Credit Suisse-u, Dejvid Vah, napušta UBS.
  • Proizvođač “vrste i podrške” četbota prikuplja 1,3 milijarde dolara.
  • Vrhovni ruski general ispitan zbog pobune protiv Putinove vlasti.
  • Marina Berluskoni je naslednica i šefica bogate porodične kompanije.
  • Jen slabi na 145 prema dolaru, približava se nivou intervencije iz 2022. godine.

Izvor: Bloomberg

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter