POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pfizer i BioNTech tuže Modernu zbog patenata vakcine protiv COVID-19

Pfizer Inc i njegov nemački partner, BioNTech SE, uzvratili su udarac u ponedeljak na konkurenta, kompaniju Moderna Inc u tužbi za patent zbog njihovih rivalskih vakcina protiv COVID-19, tražeći odbacivanje tužbe pred saveznim sudom u Bostonu i zahtevima da Modernini patenti budu nevažeći i da se ne krše.

Moderna je prvi put tužila Pfizer u avgustu, optužujući kompaniju da je prekršila svoja prava u tri patenta u vezi sa inovacijama za koje je Moderna sa sedištem u Kembridžu, Masačusets, rekla da je bila pionir pre pandemije COVID-19.

Moderna je takođe podnela srodnu tužbu protiv kompanija Pfizer i BioNTech u Nemačkoj.
Sve tri kompanije su takođe upletene u sporove o patentima SAD sa drugim kompanijama oko vakcina.

Portparol Pfizera rekao je da su kompanija i BioNTech uvereni u svoju intelektualnu svojinu i da će se „snažno braniti“ od tvrdnji Moderne.

Moderna nije odmah odgovorila na zahtev za komentar o podnesku u ponedeljak.

Moderna je u svojoj tužbi tražila neotkriveni iznos novčane štete od Pfizer vakcina protiv COVID-19 prodatih od marta.
Pfizerova vakcina je donela preko 26,4 milijarde dolara za kompaniju sa sedištem u Njujorku u prvih devet meseci 2022. godine, dok je Moderna prodala svoju vakcinu u vrednosti od preko 13,5 milijardi dolara u istom periodu, prema podacima kompanije pri američkoj Komisiji za hartije od vrednosti.

Pfizer i BioNTech su u podnesku od ponedeljka rekli da su svoju vakcinu razvili nezavisno, nazvavši tužbu Moderne „revizionističkom istorijom“ i tvrdeći da njeni patenti „daleko prevazilaze njen stvarni doprinos ovoj oblasti“.

Kompanije su tvrdile da je Moderna ignorisala doprinose svojih naučnika osnovnoj tehnologiji mRNA, kao i doprinose istraživača iz Nacionalnog instituta za zdravlje američke vlade.

Moderna se takođe odrekla prava da podnese tužbu kada se obavezala da neće tužiti druge proizvođače vakcina protiv COVID-19 tokom pandemije, navodi se u podnesku, uz obrazloženje da pandemija još nije okončana.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter