POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Philips će smanjiti 5% svoje radne snage nakon povlačenja medicinske opreme

Holandski proizvođač medicinske opreme Philips rekao je u ponedeljak da očekuje da će ukinuti oko 4.000 radnih mesta u pokušaju da racionalizuje svoju organizaciju nakon što je masovno povlačenje smanjilo njegovu tržišnu vrednost za oko 70 odsto u prošloj godini.

Ovaj potez je bila prva najava novoimenovanog generalnog direktora Roja Jakobsa, koji je preuzeo uzde ranije ovog meseca dok je kompanija nastavila da se bori sa posledicama skupog povlačenja respiratornih mašina i tekućim problemima u lancu snabdevanja koji su doveli do poslednjeg upozorenja o profitu. mesec dana.

„Moj neposredni prioritet je da poboljšam izvršenje kako bismo mogli da počnemo da obnavljamo poverenje pacijenata, potrošača i kupaca“, rekao je Jakobs u saopštenju.

„Ovo uključuje tešku, ali neophodnu odluku da odmah smanjimo našu radnu snagu za oko 4.000 uloga na globalnom nivou, što ne shvatamo olako.

Smanjenje predstavlja nešto više od 5% radne snage kompanije na osnovu prošlogodišnjih ukupno 78.000.

Kompanija je saopštila da očekuje da će reorganizacija koštati oko 300 miliona evra (295,41 miliona dolara) u narednim kvartalima.

Kao što je navedeno u upozorenju o profitu ranije ovog meseca, Philips je saopštio da je njegova prilagođena zarada pre kamata, poreza i amortizacije (EBITA) pala za 60% u trećem kvartalu, na 209 miliona evra.

Uporediva prodaja je pala za 6% na 4,3 milijarde evra pošto je Philips rekao da su problemi sa nedostatkom snabdevanja bili mnogo veći nego što se očekivalo i da će nastaviti da utiču na prodaju u poslednjim mesecima 2022.

Philips je izgubio oko 30 milijardi evra svoje tržišne vrednosti otkako je šokirao investitore u junu prošle godine povlačenjem 5,5 miliona ventilatora koji su se koristili za lečenje apneje u snu, zbog zabrinutosti da bi pena koja se koristi u mašinama mogla da postane toksična.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter