POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Philips izdvaja 631 milion dolara za troškove sudskog spora

Holandska kompanija za zdravstvenu tehnologiju Philips saopštila je u ponedeljak da je izdvojila 575 miliona evra (631 milion dolara) za moguće sudske troškove u vezi sa globalnim povlačenjem respiratornih mašina.

Philips sa sedištem u Amsterdamu bori se sa posledicama globalnog povlačenja miliona respiratora koji se koriste za lečenje apneje u snu, objavljenog u junu 2021. zbog zabrinutosti da bi pena koja se koristi u mašinama mogla postati toksična.

Opoziv je srušio oko 70% Philipsove tržišne vrijednosti u protekle dvije godine jer se investitori plaše troškova niza tužbi koje su pokrenuli zabrinuti pacijenti.

Izvršni direktor Roj Džejkobs rekao je da je odredba doneta u prvom tromesečju bila „u očekivanju rešavanja grupne tužbe za ekonomski gubitak u SAD“. i označio „važan korak u rešavanju parnice“.

Philips još uvek radi na nagodbi sa američkom upravom za hranu i lekove (FDA) i predmet je istrage Ministarstva pravde SAD.

Rečeno je da su ishodi ovih događaja još uvek suviše neizvesni da bi se doneli odredba.

Philips je takođe izvestio mnogo bolje od očekivanih rezultata u prvom kvartalu, pošto je osnovna dobit skočila skoro 50%, na 359 miliona evra, a uporediva prodaja bila je 6% veća nego godinu dana ranije.

Analitičari u anketi koju je sastavila kompanija u proseku su predvideli da će prilagođena zarada pre kamata, poreza i amortizacije (EBITA) pasti za 15%, uz rast prodaje od manje od 2%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter