POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Podaci pokazuju da su isporuke iPhone-a kompanije Apple pale za 33% prošlog meseca u Kini

U februaru je kompanija Apple Inc doživela značajan pad od 33% u isporukama iPhone-a u Kini, nastavljajući silazni trend na svom najvažnijem međunarodnom tržištu, prema podacima Kineske akademije za informacione tehnologije i komunikacije.

Ovaj pad dolazi nakon smanjenja od 39% u januaru, sa oko 5,5 miliona isporučenih jedinica, ističući izazovan početak godine za Apple na ogromnom kineskom tržištu.

Ovaj pad u potražnji delimično je uticala i na vreme Lunarnog novogodišnjeg praznika, što je uticalo na ukupne brojke isporuka, koje su u februaru iznosile svega 2,4 miliona pametnih telefona svih stranih brendova.

Za Apple, koji ima veliki deo tržišnog udela među njima, uticaj je značajan, posebno s obzirom na to da kompanija ponovo suočava sa konkurencijom od strane kompanije Huawei Technologies Co. Kineski tehnološki gigant se vratio na premijum segment, direktno izazivajući dominaciju Apple-a.

“Prodajni kanali Apple-a u Kini još uvek obrađuju isporuke iz četvrtog kvartala 2023. godine, što bi moglo objasniti pad u poslednjim mesecima”, rekli su analitičari iz Canalys-a.

“Ali to je znak usporavajućeg trenda u narednim mesecima za Apple u Kini, posebno kada kineski konkurenti vrlo agresivno promovišu poruke o pametnim telefonima s veštačkom inteligencijom”, dodali su.

Šire kinesko tržište pametnih telefona takođe je doživelo kontrakciju, skoro jednu trećinu samo u februaru, odražavajući opšte oklevanje potrošača da ulažu u neosnovne proizvode.

I pored toga, analitičari predviđaju neki rast tokom godine, ali ostaju pesimistični po pitanju izgleda za Apple.

Prema belešci analitičara iz Jefferies-a, očekuje se da će iPhone voditi pad na tržištu, s projekcijom od preko 20% za ovu godinu do sada.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter