POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Porast izvoza u Kini do kraja godine je nesiguran jer globalna potražnja posustaje

Uobičajeni rast kineskog izvoza na kraju godine je pod znakom pitanja jer slaba globalna tražnja zatamnjuje retku svetlu tačku za drugu najveću svetsku ekonomiju, već povrijeđenu zatvaranjem COVID-19, zamrznutim imovinskim sektorom i smanjenjem domaće potrošnje.

Izvoz je neočekivano pao u oktobru, prvi put od maja 2020., a znaci su mračni za period novembar-decembar kada potražnja obično dostiže vrhunac jer klijenti iz inostranstva daju narudžbine pre nego što se kineske fabrike zatvore za praznike lunarne Nove godine u januaru ili februaru.

Izvoznici već nisu uspeli da postignu tipičan predbožićni porast tokom leta. Analitičari očekuju da će rizici globalne recesije i remećenja kineskog ograničenja COVID-a dodatno usporiti izvoz u narednim mesecima, uništavajući nade za ekonomski oporavak u ovom kvartalu.

„Pritisak nikada nije bio ovakav“, rekao je Ći Jong, izvoznik iz Šenžena koji prodaje elektroniku Evropi. Rat Rusije i Ukrajine kočio je evropsku potrošnju za predmete poput elektronike koji nisu svakodnevne potrebe, rekao je on.

Ki nije bio siguran u obim porudžbina koje će kupci iz inostranstva dati u decembru.

Kompanija Jin Chaofenga sa sedištem u Hangdžouu koja izvozi nameštaj od ratana na otvorenom obično bi sada pojačavala proizvodnju. Umesto toga, smanjio je zalihe nakon što su porudžbine pale za oko 30% u prvoj nedelji novembra u odnosu na godinu dana ranije.

„Pesimista sam po pitanju ukupnog izvoza u novembru i decembru“, rekao je Jin. „Za sada se čini da će pad na godišnjem nivou u dva meseca zajedno biti najmanje 30 odsto s obzirom na visoku inflaciju, povećanje stopa i otpuštanja u SAD.

Potražnja kupaca na nekim razvijenim tržištima takođe je prešla sa robe izazvane pandemijom, kao što je potrošačka elektronika, na usluge uključujući putovanja, pošto su mnoge zemlje pogođene COVID-om ponovo otvorile svoje granice.

pexels tom fisk 3840441
Porast izvoza u Kini do kraja godine je nesiguran jer globalna potražnja posustaje 2

Pad je posebno očigledan u razvijenim ekonomijama: pošiljke u Sjedinjene Države su pale za 12,6% u oktobru po vrednosti, a u Evropsku uniju za 9%.

U skladu sa padom izvoza, vozarine iz luke Šangaja do zapadne obale SAD, Evrope i Južne Amerike pale su za 11,6% na 16% 4. novembra u odnosu na nedelju dana ranije, prema Šangajskoj berzi.

Globalni inflatorni pritisak podstakao je neke kupce iz inostranstva, zabrinuti zbog daljeg rasta, da podstaknu kupovinu iz Kine sredinom godine, ranije nego inače, rekao je Brus Pang, glavni ekonomista u kompaniji Jones Lang Lasalle.

„Tradicionalna božićna špica nestala je 2022. godine“, rekao je Pang.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter