POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Porsche je pretekao Volkswagen kao najvredniji proizvođač automobila u Evropi

Porše je u četvrtak zauzeo vrhunsku poziciju najvrednijeg proizvođača automobila u Evropi, pretekavši bivšeg matičnog Volkswagena dok je cena novoizvršenih akcija ovog proizvođača sportskih automobila porasla.

Iako su akcije Poršea pale ispod svoje kotacijske cene u ponedeljak na 81 evro, u skladu sa širim padom na tržištima, porasle su na 90.96 evra , dajući brendu sportskih automobila tržišnu vrednost od 85 milijardi evra.

Cena akcija Poršea je ponovo dobila zamah nakon što su investicione banke koje su bile uključene u njegovu flotaciju kupile skoro 3,8 miliona akcija za 312,8 miliona evra kao deo takozvane zelene cipele, osmišljene da podrži listing.

Porast gura Poršeovu procenu iznad Volkswagenovih 77,7 milijardi evra.
Mercedes-BenzDE je na trećem mestu među evropskim proizvođačima automobila sa vrednošću od 57,2 milijarde evra, a slede ga sa 47,5 milijardi evra i Stellantis sa 39,7 milijardi.

„Podaci o inflaciji iz Evrope i Sjedinjenih Država, nedavna zabrinutost oko snabdevanja energijom u Evropi i eskalacija rata u Ukrajini prošlog četvrtka doveli su do fluktuacija zbog kojih su neophodne stabilizacijske mere manjeg obima“, rekao je portparol Folksvagena.

Akcije kupljene između 29. septembra i 4. oktobra predstavljale su oko 11% ukupnog obima trgovanja od listinga, dodao je portparol, koji se sastoji od oko 34 miliona akcija.

Sveukupno, do 14,85 miliona akcija u vrednosti od 1,2 milijarde evra dostupno je preko opcije zelene cipele u četiri nedelje nakon ponude kao mera stabilizacije.

Bank of America kupila je akcije za između 81 i 82,50 evra, u poređenju sa prvobitnom emisionom cenom od 82,50, navodi se u saopštenju u sredu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter