POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Posledice CPI u SAD, Disney, PPI, zahtevi za nezaposlene i IEA – šta se menja na tržištu

Američke akcije bi trebalo da se otvore više nakon izveštaja o inflaciji potrošača slabijeg nego što se očekivalo, uz pomoć Diznijevog povećanja pretplatnika. Predviđeno je objavljivanje novih podataka o proizvođačkim cenama i zahtevima za nezaposlene, dok podaci IEA ukazuju na zaoštravanje situacije sa snabdevanjem na tržištu sirove nafte.

  1. Preterani inflatorni optimizam?

Osećaj rizika je u četvrtak u porastu, podstaknut hladnijim od očekivanog čitanja potrošačke inflacije u sredu, što su investitori protumačili kao ublažavanje pritiska na Federalne rezerve SAD da agresivno pooštre monetarnu politiku.

Investitori sada povećavaju cene za 50 baznih poena od strane Fed-a u septembru, što je manje od ranijih očekivanja povećanja od 75 baznih poena.

Kreatori politike FED-a su brzo govorili nakon objavljivanja, pokušavajući da razvodne ovaj optimizam.

Fed je “daleko, daleko od proglašenja pobede” na inflaciji, rekao je predsednik Banke federalnih rezervi Mineapolisa Nil Kaškari, predsednica Banke federalnih rezervi San Franciska Meri Dejli je takođe upozorila da je prerano da se “proglasi pobedu”, dok je predsednik Fed Čikaga Čarls Evans je naveo da je inflacija i dalje “neprihvatljivo” visoka.

Na kraju krajeva, dok je inflacija u julu bila stabilna, iz meseca u mesec, nakon povećanja od 1,3% u junu, i dalje je porasla za 8,5% u odnosu na pre godinu dana. I to je još uvek neprihvatljivo.

  1. Disney preuzima vodstvo u striming igrici

Walt Disney preuzeo je vodeću ulogu u globalnom takmičenju u strimingu, nadmašivši Netflix sa ukupno 221 milion korisnika striminga kao deo rezultata u trećem kvartalu, objavljenih nakon zatvaranja u sredu.

Dizni je 2017. počeo da gradi servis za striming kao rival Netflix-u, prepoznajući da publika prelazi na onlajn gledanje sa tradicionalne kablovske i televizijske televizije.

Zabavni gigant je rekao da je ukupna pretplata na Disney+ porasla na 152,1 milion tokom kvartala. U kombinaciji sa Hulu-ovim 46,2 miliona pretplatnika i 22,8 miliona sa ESPN+, ovaj ukupan broj od preko 221 milion nadmašuje 220 miliona pretplatnika dugogodišnjeg lidera Netflik-a.

Ova popularnost je dala Dizniju dozvolu da planira povećanje cena za kupce koji žele da gledaju Disney+ ili Hulu bez reklama, čak i kada se javnost bori sa rastućom inflacijom.

Uz to, kompanija je takođe snizila svoju dugoročnu prognozu pretplatnika za Disnei+ kupce u sredu na između 215 miliona i 245 miliona do kraja septembra 2024, okrivljujući gubitak prava na kriket u Indiji. To je pad sa 230 miliona na 260 miliona koliko je Dizni predviđao.

  1. Akcije postavljene da idu više; Dizni se uzdiže

Američka tržišta akcija bi trebalo da se u četvrtak otvore neznatno više, nastavljajući oštar rast sa prethodne sesije na pozadini izveštaja o inflaciji slabijem od očekivanog.

Svi glavni indeksi na Volstritu su u sredu zaključili sa snažnim dobitkom, sa plavim čipom Dow Jones Industrial Average koji je porastao za preko 500 poena ili 1,6%, široko zasnovani S&P 500 je dobio 2,1%, a tehnološki Nasdaq Composite skočio za 2,9%. zatvaranje na najvišem nivou od kraja aprila.

Sezona zarada se nastavlja u četvrtak, sa izveštajima kao što su Rivian Automotive, Warby Parker i Poshmark.

Ostale kompanije u centru pažnje uključuju Sonos i Bumble, pri čemu su obe akcije naglo snizile predprodajno tržište nakon što su smanjile svoje celogodišnje smernice.

  1. PPI, podaci o početnim zahtevima za nezaposlene

Nakon uzbuđenja objavljenog CPI u sredu, investitori će tražiti objavljivanje indeksa cena proizvođača u SAD za jul za potvrdu smanjenja inflatornih pritisaka.

Proizvođačke cene su porasle više nego što se očekivalo u junu, popevši se za 1,1% na mesečnom nivou, ali se očekuje da će u julu porasti samo za 0,2% pošto se vanredni rast cena energije stabilizovao. Ovo i dalje predstavlja godišnji porast od 10,4%, što je pad sa 11,3% prethodnog meseca.

Broj Amerikanaca koji su podneli nove zahteve za beneficije za nezaposlene porastao je prošle nedelje za 6.000 na 260.000, što ukazuje na izvesno omekšavanje na tržištu rada.

Očekuje se da će se ovo ublažavanje nastaviti, uz povećanje broja novih zahteva za nezaposlenost na 263.000.

  1. Nafta raste; IEA ukazuje na pad proizvodnje u Rusiji

Cene sirove nafte porasle su u četvrtak, podstaknute obnovljenom zabrinutošću zbog nedovoljnog snabdevanja nakon objavljivanja izveštaja Međunarodne agencije za energiju.

Prema tržišnom izveštaju Međuvladine organizacije sa sedištem u Parizu, proizvodnja nafte u Rusiji trebalo bi da padne za otprilike 20% do početka sledeće godine pošto zabrana uvoza u Evropsku uniju stupi na snagu, sa blizu 2 miliona barela dnevno zatvorenih do početkom 2023.

Nafta se bori da pronađe pravac jer tržište tek treba da postigne konsenzus o izgledima za ponudu i potražnju.

Tržište je nazadovalo ranije u četvrtak zbog nastavka protoka kroz ključni evropski gasovod, iz Rusije duž južne mreže Druzhba, pošto je rešen spor oko plaćanja.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su za 5,5 miliona barela prošle nedelje, prema podacima Uprave za energetske informacije, objavljenim u sredu. Ovo je druga nedelja zaredom neočekivano velikog porasta zaliha nafte u SAD, što ukazuje na slabljenje potražnje kod najvećeg svetskog potrošača.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter