POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Povećane cene i konzistentna potražnja pozitivno utiču na profit kompanije Coca-Cola

Coca-Cola Co je u ponedeljak nadmašila procene sa Volstrita za prihode i profit u prvom kvartalu, zahvaljujući potražnji za svojim gaziranim pićem, kao i višestrukim povećanjem cena preduzetim da bi se izborili sa većim troškovima robe i isporuke.

Kompanija je u februaru saopštila da će dodatno povećati cene gaziranih pića 2023. godine “širom sveta”, ali umerenim tempom, čak i kada je rival PepsiCo napravio pauzu u povećanju cena.

Prosečne prodajne cene porasle su za 11% u prvom tromesečju, rekao je proizvođač Fanta i Sprite, dok je globalni obim jedinica porastao za 3%.

„Snaga u slučaju rasta obima nam daje uverenje da se prodajni zamah može nastaviti dok prodajne strategije Coca-Cole imaju odjek kod potrošača“, rekla je analitičarka firme Edward Jones, Britani Kvatroči.

Akcije kompanije porasle su za oko 1% na početku trgovanja.

Pepsi i Coca-Cola su se suočili sa malo ili nimalo odbijanja od potrošača do povećanja cena zahvaljujući njihovoj skoro dominaciji na globalnom tržištu gaziranih pića.

Ipak, u razgovoru o zaradi, izvršni direktor Coca-Cole Džejms Kvinsi rekao je: „Postoji neizvesnost o tome kako će se potrošačko okruženje na kraju odigrati 2023. godine.

Kvinsi je takođe rekao da je nedavna bankarska kriza podstakla dalju neizvesnost u vezi sa kupovnim ponašanjem u Evropi, dok se potrošnja još uvek oporavlja na nivoe pre pandemije u Kini nakon ukidanja ograničenja.

U međuvremenu, operativna marža u prvom kvartalu pala je na 30,7%, u poređenju sa 32,5% godinu dana ranije, zbog viših operativnih troškova, povećane marketinške potrošnje, investicija i snažnog dolara.

U pozivu, rukovodioci su rekli da se troškovi transporta, kao i troškovi neke robe smanjuju, ali da cene zaslađivača i sokova rastu.

„S obzirom da se očekuje da će cene biti umerene tokom godine, ovo bi trebalo da bude u tandemu sa smanjenjem nivoa robne inflacije, što bi trebalo da pomogne u zaštiti profitabilnosti“, rekao je analitičar Wedbush-a Džerald Paskareli.

Prihod je porastao za 4,3% na 10,96 milijardi dolara, premašivši procene od 10,80 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva, dok je prilagođena zarada od 68 centi po akciji nadmašila očekivanja od 64 centa.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter