POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Predsednik FED-a ne isključuje mogućnost povećanja kamatnih stopa na predstojećim sastancima

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel ponovio je u sredu da su verovatno pred nama nova povećanja kamatnih stopa centralne banke i nije isključio mogućnost povećanja troškova zaduživanja na sastanku koji je zakazan za kraj jula.

“Dosta smo napredovali” u pogledu povećanja kamatnih stopa, rekao je Pauel na konferenciji Evropske centralne banke održanoj u Sintri, u Portugalu, ističući da je razlog odlaganja povećanja kamatne stope ranije ovog meseca bila procena uticaja povećanja kamata na ekonomiju.

Pauel je rekao da će buduće akcije monetarne politike biti vođene performansama ekonomije.

Naredni sastanak Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) zakazan je za 25. i 26. jul.

Ranije ovog meseca, FED se suzdržao od povećanja ciljne stope federalnih fondova prvi put od trenutka kada je centralna banka počela da povećava kamatne stope u martu 2022, ostavljajući je između 5% i 5,25%. Zvaničnici FED-a su rekli da ova pauza daje vreme da se proceni stanje ekonomije dok se kumulativni uticaj prethodnih povećanja kamatnih stopa prenosi na finansijske uslove i ekonomsku aktivnost.

Međutim, čak i sa tom pauzom, projekcije FED-a sa tog sastanka ukazuju na pola procentnog poena vrednosti dodatnih povećanja kamatnih stopa, postavljajući pitanje kada će se ta povećanja desiti.

Na konferenciji je Pauel rekao da je veliki i brzi tempo povećanja kamatnih stopa koji je obeležio veći deo kampanje zatezanja bio prikladan kada je inflacija bila tako visoka i stav monetarne politike bio u neskladu sa tim okruženjem. Međutim, postoji neizvesnost kako su prethodna povećanja prošla kroz ekonomiju, pa je logično da FED uspori sa daljim povećanjima.

“Iako je politika restriktivna, možda nije dovoljno restriktivna i nije dovoljno dugo bila restriktivna”, što ostavlja mogućnost za dalja povećanja, rekao je Pauel.

Predvodnik centralne banke takođe je rekao da je američka ekonomija do sada bila izuzetno otporna uprkos delovanju FED-a, a tržište rada se neočekivano dobro drži.

Međutim, predsednik FED-a nije isključio mogućnost da mere FED-a, usmerene na vraćanje inflacije na 2%, mogu doneti neki ekonomski bol.

“Najmanje verovatan scenario je da ćemo pronaći način za bolju ravnotežu bez zaista ozbiljnog pada”, rekao je Pauel. Ali je dodao: “Mislim da postoji značajna verovatnoća da će doći do pada, ali za mene to nije najverovatniji scenario.”

Pauel je takođe rekao da će biti potrebno dosta vremena da se inflacija vrati na ciljnu vrednost. “Ne vidim da ćemo se vratiti na 2% ove ili sledeće godine”, i kada se to dogodi, verovatno će biti 2025. godina, rekao je on.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter