POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Pretnja generalnog direktora OpenAI da će napustiti EU izazvala je reakciju zakonodavca

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI koji podržava Microsoft je mesecima pozivao zakonodavce širom sveta da sastave nova pravila koja regulišu tehnologiju. On je u sredu zapretio da bi proizvođač ChatGPT-a mogao da napusti EU ako se blok „preterano reguliše”.

Altman je proveo prošlu nedelju obilazeći Evropu, sastajavši se sa političarima u Francuskoj, Španiji, Poljskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji kako bi razgovarali o budućnosti veštačke inteligencije i napretku ChatGPT-a.

Više od šest meseci nakon što je OpenAI svetu predstavio svog chatbot-a koji pokreće veštačku inteligenciju, strahovi oko njegovog potencijala izazvali su uzbuđenje i uzbunu – i doveli ga u sukob sa regulatorima.

Jedno mesto do kojeg Altman nije stigao ove nedelje bio je Brisel, gde regulatori EU rade na dugoočekivanom zakonu EU o veštačkoj inteligenciji, koji bi mogao da bude prvi skup pravila na globalnom nivou za upravljanje veštačkom inteligencijom.

Altman je otkazao zakazanu posetu Briselu, rekla su dva izvora upoznata sa tim. OpenAI nije odgovorio na zahtev za komentar.

„Trenutni nacrt zakona EU o veštačkoj inteligenciji bio bi previše regulisan, ali smo čuli da će biti povučen“, rekao je Altman u Londonu u sredu.

Poslanici EU odgovorni za oblikovanje Zakona o veštačkoj inteligenciji osporili su Altmanove tvrdnje.

Oni pozivaju Altmana u parlament kako bi mogao da izrazi svoju zabrinutost i čuje mišljenje evropskih zakonodavaca o ovim pitanjima.

Očekuje se da će OpenAI u četvrtak detaljnije razgovarati o tome kako AI treba regulisati, usred Altmanovog gustog rasporeda sastanaka sa svetskim liderima kao što su britanski premijer Riši Sunak i francuski predsednik Emanuel Makron.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter