POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Prinos nemačkih 10-godišnjih obveznica dostigao 2% po prvi put od 2013. dok evro dalje pada

Evro je dostigao novi 20-godišnji najniži nivo, a prinosi na nemačke 10-godišnje obveznice dostigli su 2% po prvi put od 2013. godine, jer su strahovi od recesije i veće kamate sve više opterećivali raspoloženje prema imovini evrozone.

Evro je pao na samo 0,9772 dolara, dok je prinos 10-godišnjeg Bunda konsolidovao oko 1,95% nakon trgovanja čak 2,01%.

Osećanja su ove nedelje ponovo opala nakon smernica američkih Federalnih rezervi da će nastaviti da podižu kamatne stope u narednoj godini, povećavajući pritisak na druge centralne banke da ili učine isto ili rizikuju brzu depresijaciju svojih valuta.

Nemačka centralna banka je ranije ove nedelje upozorila da se znaci pada najveće evropske privrede u recesiju ubrzano množe, dok je Evropska centralna banka Izabel Šnabel rekla za T-Onlajn u intervjuu objavljenom u četvrtak da će Nemačka verovatno biti teže pogođena ostatak evrozone zbog nedostatka ruskog prirodnog gasa ove zime.

„Recesija bi ovde potencijalno mogla biti neizbežna“, rekao je Šnabel.

Neizvesnost u evrozoni u ovom trenutku doprinosi perspektiva italijanskih izbora koji će, prema anketama javnog mnjenja, vratiti desničarsku koalicionu vladu pod vođstvom partije ‘Braća Italije’ Đorđa Melonija.

Vjerovatne članice koalicije su ublažile svoju anti-EU i anti-evro retoriku tokom kampanje, ali ostaju sumnje da li će sprovesti reforme koje je odlazeći premijer Mario Dragi osmislio kako bi osigurao da Italija dobije milijarde evra podrške od EU za oporavak od pandemije.

Bez tih sredstava, nova italijanska vlada će se možda boriti da oživi rast, posebno u okruženju naglog rasta kamatnih stopa koje podižu troškove servisiranja njenog ogromnog tereta duga. Prinos na italijanski 10-godišnji dug je već porastao na preko 4,20%.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter