POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Priprema za podnošenje zahteva za članstvo – Saudijska Arabija, Turska, Egipat planiraju da se pridruže BRIKS-u

BRICS je akronim skovan pre više od dve decenije koji se povezuje sa pet glavnih tržišta u razvoju: Brazilom, Rusijom, Indijom, Kinom i Južnom Afrikom. Članice BRIKS-a čine preko 40% svetske populacije i skoro četvrtinu globalnog BDP-a. Širenje BRIKS-a moglo bi biti neizbežno jer Saudijska Arabija, Turska i Egipat vode razgovore o pridruživanju grupi tržišnih ekonomija u nastajanju.

Sve ove zemlje [Saudijska Arabija, Turska i Egipat] pokazale su interesovanje za pridruživanje [BRIKS] i spremaju se da podnesu zahtev za članstvo. Verujemo da je ovo dobar korak, jer se na proširenje uvek gleda blagonaklono, ono će svakako ojačati Globalni uticaj BRIKS-a, rekao je predsednik Međunarodnog foruma BRIKS-a Purnima Anand.

Anand je rekao da su na 14. samitu grupe prošlog meseca u Kini održani razgovori o proširenju. Dodavanje Saudijske Arabije, Turske i Egipta moglo bi otvoriti novu eru za globalni razvoj jer bi podstaklo multilateralnu saradnju i dolazi u trenutku kada se SAD i njihovi zapadni partneri bune protiv globalizacije.

U maju je kineski predsednik Si Đinping rekao da članice BRIKS-a moraju da „odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i da rade zajedno na izgradnji globalne zajednice bezbednosti za sve“.

“Nadam se da će se ove zemlje uskoro pridružiti BRIKS-u, jer su svi predstavnici ključnih članica zainteresovani za proširenje. Tako da će to doći vrlo brzo”, dodao je Anand.

Niko od lidera BRIKS-a nije javno osudio ruskog predsednika Putina zbog njegove invazije na Ukrajinu ranije ove godine.

Huang Jandžong, viši saradnik za globalno zdravlje u Savetu za spoljne odnose, nedavno je rekao za Al Džaziru da je BRIKS „neka vrsta diplomatske kontraofanzive Kine i na oživljavanje NATO-a i na povećanje indo-pacifičkih mehanizama koji su dizajnirani da zadrže njegova moć pod kontrolom.”
Najava dolazi kada je planirano da se predsednik Bajden sastane sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom (MbS) bez prisustva saudijskog kralja Salmana. Tačno smo istakli da će namera Saudijske Arabije da se pridruži BRIKS-u biti objavljena uoči sastanka Bajdena i MbS-a.

Budućnost i ono što se čini kao neminovna ekspanzija BRIKS-a je još jedan dokaz da svet prelazi u multipolarni svet koji će izazvati sistem globalne trgovine zasnovan na američkim dolarima.

Izvor: ZeroHedge

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter