POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

„Pripremite se“, poziva Džejmi Dajmon, za ekonomski ciklon koji su izazvali FED i sukob u Ukrajini

PRIMARNI POJMOVI

  • Dimon je zabrinut zbog dva glavna faktora: Kvantitativno stezanje ili KT trebalo bi da počne ovog meseca i postepeno će se povećati na 95 milijardi dolara u mesečnim obveznicama.
  • Rat u Ukrajini i njegov uticaj na robu, uključujući hranu i gorivo, je još jedan veliki izvor zabrinutosti za Dimona. Prema njegovim rečima, nafta bi se mogla približiti 150 ili 175 dolara po barelu.
  • „Bolje se pripremite“, upozorio je Dimon analitičare i investitore na sastanku. „Spremamo se u JPMorganu i bićemo veoma oprezni sa našim bilansom stanja.“

Generalni direktor JPMorgan Chase-a Džejmi Dajmon veruje da se najveća banka u zemlji sprema za predstojeću ekonomsku oluju i savetuje investitore da učine isto.

„Rekao sam da ima olujnih oblaka, ali menjam to… to je uragan“, primetio je Dimon na finansijskoj konferenciji u Njujorku u sredu. Iako se čini da je situacija „dobra“, niko ne zna da li je uragan „mali ili superoluja Sendi“, dodao je on.

„Bolje se pripremite“, upozorio je Dimon analitičare i investitore na sastanku. „Spremamo se u JPMorganu i bićemo veoma oprezni sa našim bilansom stanja.“

Akcije su na udaru od kraja prošle godine, počevši od visokotehnoloških kompanija, dok se investitori pripremaju za kraj ere jeftinog novca Federalnih rezervi. Inflacija na višedecenijskom vrhuncu, pogoršana prekidima lanca snabdevanja i epidemijom koronavirusa, posijala je strahove da će Fed nesvesno skrenuti ekonomiju u recesiju u svojim naporima da se suprotstavi rastu cena.

Dok su se akcije oporavile od oštrog pada poslednjih nedelja u nadi da će se inflacija ublažiti, čini se da je Dimon razbio te snove.

„Trenutno je malo sjajno, stvari su u redu, i svi osećaju da Fed može ovo da upravlja“, primetio je Dimon. „Taj uragan je odmah niz put, ide pravo ka nama.“

Dimon je zabrinut zbog dva glavna faktora: Prvo, Federalne rezerve su nagovestile da će smanjiti svoj bilans stanja i poništiti svoje hitne operacije kupovine obveznica. Takozvano kvantitativno zaoštravanje, ili QT, trebalo bi da počne ovog meseca i na kraju će smanjiti vlasništvo u obveznicama za 95 milijardi dolara svakog meseca.

„Nikada nismo doživeli ovakav QT“, dodao je Dimon, „tako da gledate nešto o čemu bi se moglo pisati u istorijskim knjigama u narednih 50 godina.“ Negativne stope, koje je on nazvao „velikom greškom“, bile su među komponentama inicijativa za kvantitativno zatezanje.

Centralne banke „nemaju izbora“ pošto je „previše likvidnosti u sistemu“, kaže Dimon. „Treba im oduzeti deo likvidnosti da bi zaustavili špekulacije, snizili cene nekretnina i druge slične stvari.

Rat u Ukrajini i njegov uticaj na robu, uključujući hranu i gorivo, je još jedan veliki izvor zabrinutosti za Dimona. Zbog poteškoća izazvanih najgorim evropskim sukobom od Drugog svetskog rata, nafta “skoro treba da poskupi”, dodao je Dimon, a cene potencijalno dostižu 150 ili 175 dolara po barelu.

„Kada ratovi krenu naopako, oni imaju nepredviđene posledice“, objasnio je Dimon. „Ne preduzimamo neophodne korake da zaštitimo Evropu od onoga što bi se moglo desiti sa naftom u bliskoj budućnosti.

‘Izuzetno visoka volatilnost’

Dimon je opisao svoje ekonomske strahove kao “olujne oblake” koji bi se mogli raspršiti tokom sastanka investitora njegove banke prošle nedelje. Akcije JPMorgan-a su porasle kao rezultat prezentacija Dimona i njegovih zamenika na celodnevnoj konferenciji, koja je pružila više detalja o investicijama i ažurirane brojke o prihodima od kamata.

Međutim, čini se da su njegove sumnje porasle od tada.

Centralne banke, komercijalne banke i organizacije za trgovinu devizama bile su tri glavna kupca američkih trezora tokom finansijske krize 2008, prema Dimonu. On je upozorio da igrači ovog puta neće imati kapacitet ili volju da kupe toliko američkih obveznica.

„To je značajan pomak u globalnom toku sredstava“, dodao je Dimon. „Nisam siguran kakav će to efekat imati, ali očekujem u najmanju ruku veliku volatilnost.

Jedna stvar koju banka može da uradi da bi se pripremila za uragan je da podstakne klijente da premeste depozite nižeg kvaliteta poznate kao „neoperativni depoziti“ na druga mesta, kao što su fondovi tržišta novca. Ovo bi pomoglo banci da zadovolji svoje potrebe za kapitalom u skladu sa međunarodnim standardima, što bi joj potencijalno omogućilo da apsorbuje povećanje loših kredita.

„Moraćemo da preduzmemo akcije sa svom ovom kapitalnom neizvesnošću“, dodao je Dimon. „Želeo bih ponovo da se oslobodim neoperativnih depozita, što možemo da uradimo u velikim iznosima, da bismo se zaštitili kako bismo mogli da servisiramo klijente u teškim vremenima. To je okruženje u kojem radimo.”

Najjača odbrana za pad, prema Dimonu, su banke sa “bilansom tvrđave” i opreznim računovodstvom.

Tvrdio je da se banka klonila servisiranja mnogih federalnih FHA zajmova jer kašnjenja mogu dostići 5% ili 10%, “što se garantuje da će se dogoditi u padu”, dodao je Dimon.

‘Sram te bilo’

Tokom jednočasovne diskusije, Dimon se rasplakao, razdirući teme poput „najvećih hitova“ svojih uvida i zamerki, često koristeći vulgarne reči.

On je osudio akcionare zbog glasanja sa savetnicima kao što je Glass Luis, koji se sukobio sa odborom JPMorgan-a oko nedavnih pitanja kao što su naknade izvršnih direktora i da li banka treba da podeli odgovornosti predsednika i izvršnog direktora u budućnosti.

“Ako tako glasate, sram vas bilo”, dodao je Dimon. “Trebalo bi da budeš ponižen, ozbiljno.” Uradite svoj domaći zadatak sami.”

Sudski sporovi, regulacija, štampa i upravljanje bez kolačića teraju kompanije sa javnih tržišta, nastavio je.

Drugi klevetnici, s druge strane, često greše kapitalizam stejkholdera sa „budnim“, kaže Dimon. On je izjavio: „Ja sam crvenokrvni kapitalista slobodnog tržišta koji nije budan“.

„Sve što kažemo je da nam je stalo da služimo potrošačima, zarađujemo njihovo poštovanje i zarađujemo njihov ponovni posao kada se probudimo ujutru.“

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter