PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Prirodni gas pada treću nedelju zaredom

Tri nedelje su prošle, a prirodni gas još uvek pada.

Prvo američko gorivo za grejanje palo je za 17% ove nedelje i treću nedelju zaredom, što je ukupno izbrisalo više od 50% sa tržišne vrednosti.

Referentni februarski kontakt za gasne fjučerse na Henri Hub-u njujorške berze je u petak iznosio 3,71 dolara po mmBtu, ili metričkih milion britanskih termalnih jedinica, što je pad od 10 centi, ili 2,6%.
Za nedelju dana, tržište je palo za 76,50 centi, ili 17,1% tačnije.

Pad je usledio kada su učesnici na tržištu pogledali dalje od nedeljnog izvlačenja američkih zaliha gasa o kojima je izveštavala Uprava za energetske informacije, ili EIA, kako bi se fokusirali na neuobičajenoj toploti koja se očekuje ove zime.

„Zanimljivo je da su cene sada u padu iz godine u godinu, što je impresivna promena u raspoloženju u tako zgusnutom periodu, s obzirom na to da su fjučersi na NYMEX prvim mesecima porasli za preko 50% pre samo mesec dana i više od 100% u ranu jesen“, navodi konsultantska kuća Gelber & Associates za trgovinu energijom sa sedištem u Hjustonu u svojoj dnevnoj belešci o prirodnom gasu.

Ubuduće, cene gasa bi porasle samo ako vremenske prognoze ukazuju na niže temperature u narednim nedeljama, saopštila je konsultantska kuća.

„Gledajući unapred u sledeći izveštaj o podacima o skladištenju gasa za nedelju koja se završava 6. januara, preliminarne ‘tržišne’ procene su veoma različite i zahtevaju medvedasti izveštaj o skladištenju koji bi sadržao kapacitet skladištenja u rasponu od samo 10 milijardi kubnih stopa do čak 50 bcf“, rekao je Gelber.

„Trenutno postoji malo čvrstih dokaza da je pravi arktički vazduh ušao u sliku u najmanje narednih nekoliko nedelja. Kao takvi, “Gas-Weighted Degree Days” (GVDDs) za 6-19. januar je najmanji broj u periodu u poslednjih pet godina.

Bez obzira na neuobičajeno toplo vreme sada, gas je bio i „tehnički i suštinski preprodat“, navodi se.

„Cene su… sklone da se oporave kada se pojave solidne vesti o [vremenskim] prilikama. Dok se te vesti koje podržavaju ne materijalizuju, medvedi tržišta gasa su čvrsto usađeni na vozačevo sedište“, dodao je Gelber.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter