POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Problem energije, Kina stimuliše, Nvidia upozorenje – vesti dana

Evropska energetska kriza postaje industrijska kriza. SAD objavljuju revidirane podatke o BDP-u za drugi kvartal i – ažurnije – nedeljne zahteve za nezaposlene. Kineska vlada dopunjava svoj paket podsticaja, a Nvidia je pogođena novim smanjenjem svojih smernica za prodaju. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u četvrtak, 25. avgusta.

  1. Evropska energetska kriza se neće završiti

Evropska energetska kriza se pretvara u industrijsku krizu. Prošle nedelje, neke od najvećih topionica cinka i aluminijuma na kontinentu zatvorene su zbog visokih cena struje. Ove nedelje, najnoviji skok cena gasa primorao je proizvođače đubriva u Norveškoj, Velikoj Britaniji i Poljskoj da ne rade, nesposobni da te cene prenesu na svoju bazu poljoprivrednih kupaca.

Nedostatak đubriva preti da izvrši opadajući pritisak na prinose useva sledeće godine, što će održati cene hrane višim nego što bi inače bile.

Referentne evropske cene gasa premašile su 300 evra po megavat-satu ranije u četvrtak. Na tim nivoima, Nemačka – najveća evropska ekonomija – morala bi da potroši preko 8% svog BDP-a da bi održala svoju naviku za gas. Nemački BDP je ostvario rast od 0,1% u drugom kvartalu, ali Ifo-ovo mesečno poslovno istraživanje je potvrdilo da je na putu za pad od oko 0,5% u tekućem kvartalu.

Da stvar bude gora, Electricite de France saopštila je da će morati da odloži ponovno pokretanje nekoliko reaktora koji su ove godine zatvoreni zbog održavanja, produžavajući smanjenje cena električne energije.

  1. Potraživanja za nezaposlene, dospela revizija BDP-a; Bostic upozorava na moguće povećanje od 75 bp

Analitičari očekuju malu reviziju BDP naviše koja će malo učiniti da promeni širi narativ ekonomije koja je namerno usporavana strožom monetarnom politikom. Cenovne komponente podataka su takođe predaleko u prošlosti da bi značajno uticale na trenutne izglede.

Od većeg interesa biće nedeljni brojevi potraživanja za nezaposlene, čija je iznenađujuća snaga prošle nedelje potkrepila argumente da privreda može dovoljno lako da podnese veće kamate.

Tržište ostaje fokusirano na glavni govor predsedavajućeg Federalnih rezervi Džeroma Pauela u Džekson Holu u petak, usred očekivanja da će sledeće povećanje kamatnih stopa biti samo 50 baznih poena, nakon dva uzastopna povećanja od 75 bp. Predsednik Fed-a Atlante Rafael Bostic je, međutim, rekao da bi povećanje od 75 baznih poena moglo biti prikladno ako ekonomski podaci ostanu jaki.

new york stock exchange 1708834 1280
Problem energije, Kina stimuliše, Nvidia upozorenje - vesti dana 2
  1. Zalihe postavljene da se grade na skromnim dobicima; Nvidia pogođena upozorenjem o prodaji

Američke berze treba da se ponovo otvore više, nadovezujući se na umerene dobitke u sredu, potpomognute pozitivnim izgledima softverske grupe Snowflake kasno u četvrtak. Proizvođači softvera za preduzeća se obično posmatraju kao zastupnici za poslovna ulaganja, što izgleda da se drži bolje nego što se strahuje. Workday, još jedna kompanija u tom segmentu, izveštava danas.

Odskok Nasdaq-a bio je još uočljiviji s obzirom na razočarenje proizvođača čipova Nvidia, koji je u četvrtak ponovo smanjio izglede uglavnom zbog usporavanja potražnje za čipovima za igre. Nvidia očekuje da će prodaja u tekućem kvartalu biti manja za 17% u odnosu na isti period prošle godine.

Na drugim mestima, diskontne prodavnice Dollar Tree i Dollar General će izvesti rezultate, bacajući svetlo na to koliki pritisak inflacija vrši na njih i njihove kupce.

  1. Kina stimuliše, Koreja zateže

Kineska vlada je povećala svoje ekonomske podsticaje na 1 bilion juana (oko 150 milijardi dolara), pokušavajući da obnovi ekonomiju razorenu sušom i restrikcijama COVID-19.

Plan od 19 tačaka koji je objavio Državni savet fokusirao se uglavnom na infrastrukturnu potrošnju finansiranu dugom, strategiju koja je pokazala opadajući prinos kako se sektor nekretnina savija pod svojim ogromnim dugom. Kineske akcije reagovale su skromnim rastom, dok su prinosi kineskih obveznica porasli, povukavši juan sa dvogodišnjeg minimuma koji je u sredu dostigao u odnosu na dolar.

Kina ide u suprotnom smeru politike u odnosu na većinu ostatka sveta. Na drugim mestima preko noći, Banka Koreje je ponovo podigla svoju ključnu stopu, za 25 baznih poena na 2,5%. Won, koji je u utorak pao na 13-godišnji minimum u odnosu na dolar, ojačao je za 0,4%.

  1. Nafta porasla Kineskim merama, zalihe u SAD

Cene sirove nafte su preko noći dostigle tronedeljni maksimum pošto je kineski stimulativni paket pružio podršku izgledima globalne tražnje. Cene su takođe podržane nakon što je američka vlada prošle nedelje potvrdila pad zaliha sirove nafte veći od očekivanog.

Uobičajena sezonska ponuda od približavanja sezone uragana u SAD takođe počinje da se nazire.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter