POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Prodaja putničkih vozila u Kini opala za 9,5% u novembru, prvi pad za šest meseci

Prodaja putničkih vozila u Kini pala je prvi put u šest meseci u novembru i očekuje se da će ostati na istom nivou sledeće godine, saopštilo je u četvrtak jedno industrijsko telo, pošto potražnja slabi brže nego što se očekivalo, čak i kada su stroga pravila o COVID-u ublažena.

Prodaja vozila je pala za 9,5% u odnosu na prethodnu godinu na 1,67 miliona jedinica u novembru, što je prvi pad od maja, prema podacima Kineskog udruženja za putnička vozila (CPCA).

„Prodaja u novembru bila je daleko lošija od prethodnih očekivanja“, rekao je Cui Dongshu, generalni sekretar CPCA, na onlajn brifingu.

„Trenutni trend je bez presedana od finansijske krize 2008. godine“, rekao je on, dodajući da značajna promena u kineskoj politici COVID-a znači da je trogodišnja pandemija skoro gotova, dajući poverenje automobilskom tržištu.

Kina je počela da ublažava mere COVID-a nakon što je frustracija javnosti proključala krajem prošlog meseca, što je izazvalo proteste protiv kontrole COVID-a, što je bila najveća demonstracija javnog nezadovoljstva od dolaska predsednika Si Đinpinga na vlast 2012.

Udruženje očekuje da će prodaja putničkih vozila dostići 20,6 miliona jedinica sledeće godine, ravno od 2022. godine, što je prognoza optimističnija od nekih uličnih pogleda.

Analitičari China Merchants Bank International očekuju da će prodaja putničkih vozila na malo u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, pasti za 6% sljedeće godine zbog isteka smanjenja poreza na kupovinu.

Čak i uz ublažavanje ograničenja COVID-a, izgledi za prodaju ostaju prigušeni, jer usporavanje ekonomije utiče na raspoloženje potrošača i dok se proizvođači automobila bore sa rastućim zalihama neprodatih vozila.

Američki proizvođač električnih vozila Tesla planirao je da smanji decembarsku proizvodnju svog modela I u svojoj fabrici u Šangaju za više od 20% u odnosu na prethodni mesec, izjavile su u ponedeljak dve osobe koje poznaju proizvodni plan proizvođača električnih vozila.

Predstavnik Tesle nazvao je to „lažnim vestima“ bez detaljnijeg objašnjenja.

Kompanija, čija se fabrika u Šangaju bori sa povišenim nivoom zaliha, nudi ograničeni vremenski popust od 6.000 juana (859 dolara) kupcima u Kini na neke modele od srede do kraja 2022. godine, pored prethodno najavljenog osiguranja od 4.000 juana. subvencija i smanjenje cena do 9% u oktobru.

Tesla je u novembru prodao 100.291 automobil kineske proizvodnje, uključujući 37.798 za izvoz, saopštio je CPCA.

Zvaničnici automobilske industrije očekivali su da će potrošači požuriti da kupuju na kraju godine, pre nego što isteknu vladine subvencije i smanjenje poreza na kupovinu.

Ali podsticaji su malo doprineli povećanju prodaje vozila poslednjih meseci, pošto su mnoga ograničenja COVID-a ostala na snazi prošlog meseca, smanjujući potražnju i usporavajući proizvodnu aktivnost.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter