POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Profit H&M-a u periodu jun-avgust pada zbog izlazska iz Rusije

H&M, drugi po veličini trgovac na malo u svetu, objavio je u četvrtak mnogo manji profit pre oporezivanja nego što se očekivalo u odnosu na inflaciju troškova, usporavanje potrošnje i jednokratne troškove vezane za njegov izlazak iz Rusije.

Dobit pre oporezivanja u tom periodu, trećem fiskalnom kvartalu švedske grupe, pala je na 689 miliona kruna (60,9 miliona dolara) sa 6,09 milijardi u prethodnoj godini.
Pet analitičara koje je anketirao Refinitiv u proseku predviđaju profit od 2,98 milijardi kruna.

Jednokratni trošak od 2,1 milijardu kruna u vezi sa gašenjem ruskih operacija H&M-a uticao je na rezultat, čineći polovinu smanjenja profita, navodi se u saopštenju kompanije.

H&M je u julu objavio da gasi svoje poslovanje u Rusiji kao rezultat rata u Ukrajini.

U Evropi, gde H&M ima najveći deo posla, pogoršana bezbednosna situacija, rekordne cene energije i visoka inflacija utiču na poverenje potrošača, a domaćinstva smanjuju kupovinu dok se spremaju za teža vremena.

H&M je najavio program smanjenja troškova za koji je predvideo da će rezultirati godišnjom uštedom od oko 2 milijarde kruna, a očekuje se da će uštede postati vidljive u drugoj polovini 2023.

U njemu se navodi da su jesenje kolekcije bile dobro prihvaćene, sa rastom prodaje od 7% na godišnjem nivou u lokalnim valutama u periodu od 1. do 27. septembra.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter