POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Profit Rio Tinta za 2023. godinu opada za 12%, ali prevazilazi očekivanja

Anglo-Australijska rudarska kompanija Rio Tinto zabeležila je slabiji osnovni profit za 2023. godinu zbog nižih cena i potražnje za gvožđem rude, iako je brojka ipak neznatno iznad očekivanja zahvaljujući većoj proizvodnji.

Osnovni profit Rio Tinta – koji isključuje posebne stavke – opao je oko 12% na 11,8 milijardi dolara u periodu do 31. decembra, što je malo iznad procena Blumberga od 11,66 milijardi dolara.

Rudarska kompanija je objavila konačnu dividendu od 4,2 dolara po akciji, što donosi njen dividendni prinos za celu godinu na 7,1 dolar, u poređenju sa 8,0 dolara po akciji za 2022. godinu.

Riova konsolidovana prodajna prihoda za 2023. godinu iznosila je 54,04 milijarde dolara, neznatno manje u odnosu na 55,55 milijardi dolara iz prethodne godine. Pad je uglavnom bio posledica nižih cena robe i slabije potražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku gvožđa rude, koji se borio sa sporim oporavkom posle pandemije COVID-19.

Godišnje isporuke gvožđa rude Rio Tinta ipak su porasle za 2% na 331,8 miliona metričkih tona u 2023. godini, što je donekle pomoglo da se ublaže niže prodajne cene. Međutim, kompanija je zabeležila veće troškove zbog povećane proizvodnje, dok su joj ukupne marže takođe pale.

Kompanija je predvidela neznatno više gotovinskih troškova po jedinici gvožđa rude na svojim glavnim operacijama u Pilbara, između 21,75 i 23,50 dolara po mokroj metričkoj tona, u poređenju sa troškovima od 21,5 dolara po mokroj metričkoj tona u 2023. godini.

Rudarska kompanija je saopštila da očekuje da će u narednim godinama trošiti oko 1 milijardu dolara godišnje na napredne aktivnosti zatvaranja nekoliko svojih starih rudnika u Australiji, što će verovatno biti tretirano kao jednokratni troškovi.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter