POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Profit Saudi Aramco raste na višim cenama i marži prerade

Državni naftni gigant Saudi Aramco u nedelju je prijavio svoj najveći kvartalni profit od kada je kompanija izašla na berzu 2019. godine, podstaknuta višim cenama nafte i maržama prerade.

Aramco se pridružuje naftnim kompanijama kao što su Exxon Mobil Corp i BP koje su objavile snažne ili rekordne rezultate poslednjih nedelja nakon što su zapadne sankcije protiv velikog izvoznika Rusije stisnule ionako nedovoljno snabdevano globalno tržište, što je izazvalo porast u cenama sirove nafte i prirodnog gasa.

Kompanija očekuje da će „potražnja za naftom nastaviti da raste do kraja decenije uprkos opadajućim ekonomskim pritiscima na kratkoročne globalne prognoze“, rekao je izvršni direktor Amin Naser u izveštaju o zaradi Aramca.

Neto profit je povećan za 90% na 181,64 milijarde rijala (48,39 milijardi dolara) za kvartal do 30. juna sa 95,47 milijardi rijala godinu dana ranije, u poređenju sa srednjom procenom 15 analitičara od 46,2 milijarde dolara.

Objavila je dividendu za drugi kvartal od 18,8 milijardi dolara, u skladu sa sopstvenim ciljem, koja će biti isplaćena u trećem kvartalu.

Akcije Aramca ove godine su porasle za više od 25%.

Naser je, razgovarajući sa novinarima na pozivu o zaradi, izrazio zabrinutost zbog nedostatka globalnih investicija u ugljovodonike što je dovelo do “veoma ograničenih” rezervnih kapaciteta.
On je rekao da je Aramco spreman da poveća proizvodnju nafte do svog maksimalnog održivog kapaciteta od 12 miliona barela dnevno ako saudijska vlada zatraži.

Aramco je saopštio da je njegova prosečna ukupna proizvodnja ugljovodonika bila 13,6 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno u drugom kvartalu.
Kompanija radi na povećanju proizvodnje iz više izvora energije, uključujući obnovljive izvore i plavi vodonik, kao i naftu i gas, jer radi i na energetskoj bezbednosti i na klimatskim ciljevima, rekao je Naser.

Kapitalni izdaci su porasli za 25% na 9,4 milijarde dolara u kvartalu u poređenju sa istim periodom 2021. godine. Aramco je rekao da je nastavio da ulaže u rast, šireći svoje poslovanje sa hemikalijama i razvijajući izglede za poslovanje sa niskim emisijama ugljenika.

Takođe trenutno proučava mogućnosti u sektoru tečnosti u hemikalije sa fokusom na azijsko tržište.

U julu, Exxon je ostvario najveći kvartalni profit ikada, neto prihod od 17,9 milijardi dolara, što je skoro četvorostruko povećanje u odnosu na godinu ranije, dok su evropske kompanije Shell i TotalEnergies takođe imale koristi od povećanja marži za proizvodnju goriva poput benzina i dizel.

Saudijska berza, koja je porasla za 11 odsto ove godine, veoma je obećavajuća za listing kompanija u bliskoj budućnosti, rekao je Naser, dodajući da postoje “neka očekivanja” da bi Aramco mogao da uvrsti neke entitete unutar kompanije.

Aramco radi na spajanju dve jedinice za trgovinu energijom, sa Aramco Trading Co da apsorbuje Motiva Trading, uoči potencijalne inicijalne javne ponude poslovanja, rekli su izvori.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter