POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Profit Tojote u prvom kvartalu opada zbog ograničenja ponude, a troškovi rastu

Profit Toyota Motor Corp. u prvom kvartalu opao je gore nego što se očekivalo za 42% jer se japanski proizvođač borio sa nedostatkom snabdevanja i povećanim troškovima.

Tojota je u četvrtak objavila da je operativni profit za tri meseca završena 30. juna pao na 578,66 milijardi jena (4,3 milijarde dolara) sa 997,4 milijarde jena u istom periodu godinu dana ranije.
Ograničenja COVID-19 za kineske fabrike i svetski nedostatak čipova doveli su do toga da redovno snižava mesečne ciljeve proizvodnje.

Analitičari koje je anketirao Refinitiv predvideli su pad zarade od 15%, tako da je veličina smanjenja zarade bila znatno veća nego što se očekivalo i činilo se da je investitore uhvatila nespremne.
Tojotine akcije su nastavile da opadaju, pale su za 3%.

Profit u ovom kvartalu je pogođen ograničenjima u snabdevanju, nižom prodajom i povećanjem troškova materijala, rekao je portparol Tojote.

„Nismo bili u mogućnosti da proizvedemo dovoljno, a kupci širom sveta čekaju da njihova vozila budu isporučena“, rekao je portparol.

Rokovi isporuke su duži za elektrificirana vozila jer im je potrebno više poluprovodnika, dodao je portparol.

Kao i drugi proizvođači automobila, Tojota se bori sa većim troškovima i strahovima da bi globalna inflacija mogla da zakoči potražnju potrošača.

Očekuje se da će se materijalni troškovi za celu godinu povećati za 17% na 1,7 biliona jena u odnosu na prethodnu procenu – većina povećanja odražava rast cena čelika i aluminijuma.

Ali u poređenju sa ranim uspehom u pregovorima o pitanjima lanca snabdevanja tokom ranih faza epidemije, Toiotina sadašnja proizvodna pitanja su značajna promena.

Zbog nestašice poluprovodnika i efekata zatvaranja zbog COVID-19 u Kini, proizvođač automobila je smanjio svoje mesečne proizvodne ciljeve tri puta tokom tromesečja april–jun, pavši za 10% manje od prvobitnih očekivanja.

Pre objavljivanja zarade, akcije Tojote su pale 0,5%.
Nakon objave, nastavili su da opadaju i zatvorili su 3% na 2.091 jen.
Međutim, referentni Nikkei 225 indeks bio je neznatno viši.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter