POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Prognoza profita American Airlines-a razočarava, akcije padaju

Nakon što je rival United Airlines ukazao na problem zbog konstantno visokih troškova rada i goriva, American Airlines Group Inc. je u sredu prognozirala profit u prvom kvartalu ispod tržišnih procena.

Mučni izgledi su gurnuli njene akcije na smanjenje od 9,2% u sredu i uticali na one drugih velikih američkih avio-kompanija, koje bi trebalo da objave rezultate ovog meseca, počevši od Delta Air Lines-a u četvrtak.

Više cene karata usred rastućih globalnih putovanja do sada su pomogle avio-industriji da nadoknadi udar troškova goriva i radne snage, ali rastući troškovi pozajmljivanja, inflacija i gubitak radnih mesta izazvali su zabrinutost oko potražnje.

Američka uputstva za prvi kvartal došla su “uglavnom na sredini” prvobitnog skupa prognoza koje je objavio u januaru, rekao je analitičar Rejmond Džejms Savanti Sith.

„Očekivali smo da će Amerikanci doći ka boljem kraju na sličan način kao što je JetBlue-ovo ažuriranje smernica objavljeno sredinom marta“, dodao je Sith.

Avio-industrija je uspela da preživi šire ekonomsko usporavanje u Sjedinjenim Državama, zahvaljujući i ograničenim kapacitetima avio-kompanija zbog nestašice aviona i rezervnih delova.

American Airlines je saopštio da očekuje da će ukupan prihod po dostupnoj milji sedišta, što predstavlja zamenu za snagu cena, biti veći za oko 25,5% u prvom kvartalu u odnosu na godinu dana ranije.

Na prilagođenoj osnovi, prognozirao je kvartalni profit po akciji od između 1 centa i 5 centi, u poređenju sa prethodnom prognozom skoro rentabilnosti. Analitičari su očekivali profit od 6 centi po akciji, prema podacima Refinitiva.

Prevoznik je takođe malo smanjio svoju prognozu cene goriva na 3,27 do 3,32 dolara po galonu za prvi kvartal u odnosu na prethodnu procenu od 3,33 dolara na 3,38 dolara po galonu.
Plaćao je 2,80 dolara po galonu u prvom kvartalu prošle godine.

Southwest Airlines Co zatvorio je 1,4%, United Airlines je pao 6,5%, a Delta 2,4%.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter