POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Prognoze prihoda američkih kompanija pale u drugom kvartalu

Prognoze prihoda američkih kompanija u drugom tromesečju i dalje izgledaju mračno nakon prvog tromesečja koje je bilo mnogo bolje nego što se strahovalo, budući da mogućnost daljeg povećanja kamatnih stopa ove godine stvara više potencijalnih rizika za kompanije.

Analitičari očekuju pad prihoda S&P 500 kompanija od 5,6% u drugom tromesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema podacima IBES-a koje je pružio Refinitiv.

Prihodi u odnosu na isto razdoblje prethodne godine porasli su za 0,1% u prvom tromesečju, prema podacima objavljenim u petak, što je mnogo bolje od prognoze pada od 5,1% na početku sezone izveštavanja. Ovo poboljšanje je rezultat pozitivnih rezultata velikih kompanija kao što su Microsoft Corp i Apple Inc.

Prihodi S&P 500 kompanija u četvrtom tromesečju 2022. godine su se smanjili za 3,2%, pa bi pad dobiti u prvom tromesečju bio drugi uzastopni tromesečni pad, što neki stratezi nazivaju recesijom u dobiti. Poslednja se desila kada je COVID-19 uticao na poslovne rezultate 2020. godine.

Sezona izveštavanja za drugo tromesečje neće početi sve do sredine jula, ali sada postaje jasno da Federalne rezerve verovatno nisu završile sa svojim procesom zatezanja monetarne politike.

Predsednik Fed, Jerome Powell, izjavio je ove nedelje u obraćanju zakonodavcima u Vašingtonu da su predviđanja za još dva povećanja kamatnih stopa od 25 baznih poena “prilično dobra procena” kuda centralna banka ide ako ekonomija nastavi u sadašnjem smeru.

Taj stav podržavaju i drugi zvaničnici Fed-a.

Nakon što je podigao kamatne stope za 5 procentnih poena od marta 2022. godine, Fed je ovog meseca napravio pauzu kako bi procenio efekte svojih akcija.

Više kamatne stope znače veće troškove zaduživanja za kompanije i potrošače, a investitori su zabrinuti da bi dugotrajni ciklus stezanja monetarne politike mogao dovesti američku ekonomiju u recesiju. Ostale centralne banke, uključujući Banku Engleske ove sedmice, povećale su kamatne stope zbog briga u vezi globalne inflacije.

Neki stratezi se klade da će prihodi američkih kompanija opstati sve dok zaposlenost bude dobra.

“Ako imate punu zaposlenost, to znači da će potrošači, iako mogu promeniti svoje stavove i povući se u određenim područjima, i dalje biti učesnici u ekonomiji”, rekao je Oliver Pursche, viši potpredsednik i savetnik u Wealthspire Advisors u Westportu, Connecticutu.

“Sve dok je to tako, korporativni prihodi će se generalno bolje držati nego što to očekuju medvedi i pesimisti”, dodao je on.

“Da li će biti posebno snažni? Ne. Ali s obzirom na to da su očekivanja tako niska, rekao bih da je iznenađenje verovatnije na pozitivnoj strani nego na negativnoj.”

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter