POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Proizvodnja Bitkoina se vraća u Kinu uprkos zabrani Pekinga za rudarenje kriptovaluta

Rudari bitkoina ne zaostaju u Kini uprkos zabrani Pekinga.

Kina je nekada bila najveći svetski centar za rudarenje kriptovaluta, čineći između 65% i 75% celokupne „heš stope“ – ili procesne snage – bitkoin mreže.

Ali udeo zemlje u svetskim mogućnostima rudarenja bitkoina pao je na nulu u julu i avgustu 2021, kada su vlasti pokrenule suzbijanje kriptovaluta.

bitcoin 2007769 1280
Proizvodnja Bitkoina se vraća u Kinu uprkos zabrani Pekinga za rudarenje kriptovaluta 2

Među koracima koje je Kina preduzela bio je da se otarasi rudarenja kriptovaluta, metode koja troši energiju i koja završava stvaranjem najnovije digitalne valute. To je dovelo do toga da su mnogi rudari pobegli u alternativne zemlje, kao i u SAD i Kazahstan koja se graniči sa Kinom.

Ali, mnoge podzemne rudarske operacije su se od tada pojavile u Kini, a rudari su se pobrinuli da pronađu alternativu zabrane Pekinga.

Sada, se pokazuje da se kineska aktivnost rudarenja bitkoina brzo oporavila. Do septembra 2021. Kina je stvorila samo više od 22% celog tržišta rudarenja bitkoina.

To sugeriše da je Kina ponovo veliki svetski igrač u rudarenju bitkoina — druga samo nakon SAD, koje su zasenile Kinu jer je prošle godine bila najveća destinacija za rudarenje na svetu.

Postoji jedno upozorenje: metodologija analize zavisi od kombinovane geolokacije od ogromnih „pulova“ za rudarenje bitkoina – koji kombinuju računarske resurse za rudarenje novih bitkoina.

Ovaj pristup bi takođe mogao biti podložan „namernom zamagljivanju“ od strane nekih rudara bitkoina koji koriste virtuelnu ličnu mrežu (VPN) da sakriju svoju lokaciju. VPN-ovi stvaraju potencijal za korisnike da usmeravaju svoj saobraćaj preko servera u drugoj zemlji, stvarajući im zgodne alate za pojedince u zemljama poput Kine, gde god je korišćenje mreže jako ograničeno.

Šta je rudarenje bitkoina?
Za razliku od tradicionalnijih valuta, kripto valute su decentralizovane, što znači da se procesuiranje transakcija i kovanja novih jedinica valute upravlja preko distribuirane mreže računara, a ne banaka i alternativnih posrednika.

Da bi se olakšalo plaćanje bitkoina, navodno rudari moraju da se slože da su transakcije validne. Taj metod podrazumeva kreiranje komplikovanih kalkulacija kako bi se odgonetnula zagonetka algoritma koja koja stvara sve veće teškoće rudarenja novih tokena kako sve veći broj rudara postaje deo mreže, koja se naziva blockchain.
Ko prvi reši zagonetku, može da doda novu seriju transakcija u blok lanac i nagrađuje se sa malo bitkoina za svoj trud.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter