POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Psihoterapija: deo koji nedostaje tvom trejderskom sistemu.

Psihoterapija može biti moćno sredstvo za profesionalne trejdere koji žele da steknu prednost u svojim analizama.
Razumevanjem i rešavanjem sopstvenih emocionalnih i psiholoških stanja, trejderi mogu da donose informisanije i racionalnije odluke, što rezultuje boljem performansu.

Postoji nekoliko različitih pristupa psihoterapiji koji mogu biti od pomoći trgovcima, uključujući kognitivno-bihevioralnu terapiju (CBT), terapiju zasnovanu na svesnosti i psihoanalitičku terapiju.
Ovde ću se pozabaviti svakim od ovih pristupa i istražiti kako se oni mogu primeniti na svet trgovine.

Kognitivno-bihejvioralna terapija (CBT)

Je oblik terapije koji se fokusira na odnos između misli, emocija i ponašanja. To uključuje identifikaciju i izazivanje negativnih ili iskrivljenih obrazaca razmišljanja i njihovu zamenu realističnijim i pozitivnijim mislima.

Za trejdere, CBT može biti koristan u identifikaciji i prevazilaženju iracionalnih uverenja ili predrasuda koje mogu uticati na njihovo donošenje odluka. Na primer, trejder može imati uverenje da uvek mora da bude u pravu, što ih dovodi do toga da se predugo zadržavaju na gubitnim pozicijama. CBT može pomoći trgovcu da identifikuje i ospori ovo uverenje, što vodi do realnijeg i racionalnijeg donošenja odluka.

pexels pixabay 54101
Psihoterapija: deo koji nedostaje tvom trejderskom sistemu. 3

Terapija zasnovana na svesnosti 

Još jedan pristup koji može biti od pomoći trejderima.
Ovaj oblik terapije podrazumeva obraćanje pažnje na svoje misli i osećanja u sadašnjem trenutku, bez osuđivanja.
Vežbanjem svesnosti, trejderi mogu postati svesniji sopstvenih emocionalnih stanja i načina na koji ta stanja mogu uticati na njihovo donošenje odluka.

Na primer, trejder koji se oseća anksiozno može biti skloniji donošenju impulsivnih ili nepromišljenih odluka. Praktikujući metodu, trejder može postati svesniji ove anksioznosti i preduzeti korake da je upravlja, što će dovesti do odmerenijeg i racionalnijeg donošenja odluka.

Psihoanalitička terapija

Takođe poznata kao psihoanaliza, je oblik terapije koji se bavi nesvesnim umom kako bi se otkrili osnovni uzroci nečijih misli i ponašanja. Ovaj pristup može biti posebno koristan za trejdere koji mogu imati nesvesne strahove ili želje koje utiču na njihovo donošenje odluka.

Nenaslovljeni dizajn 2022 12 30T105442.039
Psihoterapija: deo koji nedostaje tvom trejderskom sistemu. 4

Na primer, trejder može imati nesvesni strah od neuspeha koji ga navodi da izbegava trgovine.
Istražujući ovaj strah kroz psihoanalizu, trejder može bolje razumeti njegove korene i pronaći načine da njime upravlja, što će dovesti do sigurnijeg i odlučnijeg donošenja odluka.

U zaključku, psihoterapija može biti dragoceno sredstvo za profesionalne trejdere koji žele da poboljšaju svoj učinak. Razumevanjem i rešavanjem sopstvenih emocionalnih i psiholoških stanja, trgovci mogu da donose informisanije i racionalnije odluke, što rezultuje boljem performansu.
Bilo kroz CBT, terapiju zasnovanu na svesnosti ili psihoanalizi, trejderi mogu da steknu vredne uvide i tehnike za upravljanje svojim emocijama i uspešnije trgovine.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter