POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Puma očekuje blaži prvi deo godine

Puma je u utorak saopštio da očekuje blaži prvi deo godine dok negativni valutni efekti i dalje stavljaju pritisak na nemačku sportsku kompaniju, ali je zadržao godišnje ciljeve koje je postavio u januaru.

“Ulazeći u 2024. godinu, vidimo da tržišna okolina ostaje izazovna,” rekao je izvršni direktor Arne Freundt u saopštenju.

Sektor sportske odeće, pogođen rastućim troškovima materijala i transporta, kao i smanjenjem cena inventara i većim promotivnim troškovima, video je slabljenje tražnje jer su kupci koji se bore sa inflacijom smanjili troškove na visoko-cenjene proizvode.

U četvrtom kvartalu 2023. godine, Pumine prodaje u Americi prilagođene za valutne efekte pale su za 6,4% na 846 miliona evra ($918,5 miliona), pogođene padom vrednosti argentinskog pezosa.

Prodaja u regionu Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA) takođe je opala za 5,2% na godišnjem nivou, na 667,9 miliona evra, u poređenju sa rastom od 9,9% u odnosu na prethodnu godinu u trećem kvartalu.

Pad je uglavnom bio posledica općenito većih nivoa inventara u trgovini, saopštila je Puma.

Prihod u regionu Azija-Pacifik porastao je za 2,8% na valutno prilagođenoj osnovi, na 468,3 miliona evra u kvartalu, uz snažan rast u Velikoj Kini i Indiji.

Međutim, Puma je upozorila da su prodaje u ostatku Azije bile blaže, pogođene potrošačkim sentimentom i toplim vremenom.

Grupa je ponovila svoje prognoze za 2024. godinu, očekujući rast prodaje prilagođene za valutne efekte u srednjem jednocifrenom procentu, i dobit pre kamata i poreza od 620 do 700 miliona evra.

Kompanija je saopštila da će lansirati novu brend kampanju u ovoj godini kako bi ojačala svoj položaj, prva takva kampanja u poslednjih deset godina.

Pumine akcije bile su 1,4% više na početku trgovanja na frankfurtskoj berzi, nakon što su ove godine do ponedeljka zatvarale 16% niže.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter