POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Qualcomm će snabdevati BMW i Mercedes čipovima za glasovne funkcije i ekrane

Američka poluprovodnička kompanija Qualcomm saopštila je u utorak da će snabdevati čipovima luksuzne automobile Mercedes i BMW.

Qualcomm je vodeći snabdevač čipova koji se koriste u pametnim telefonima, tržištu koje je opalo tokom protekle godine.

Međutim, kompanija takođe sarađuje sa proizvođačima automobila kako bi napajala različite funkcije u vozilima, od infotainment sistema do naprednih sistema za pomoć vozačima, i njen prihod od automobilske industrije je porastao za 13% u njenom poslednjem kvartalu, iako su procene analitičara o izgledima za pametne telefone bile ispod očekivanja.

Qualcomm je saopštio da će snabdevati BMW čipovima koji će pomoći u napajanju glasovnih komandi unutar automobila. Takođe je naveo da će snabdevati čipovima za sledeću verziju modela Mercedes E klase, koja će biti dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine.

Kompanija očekuje da će do 2026. godine imati prihod od 4 milijarde dolara od sektora automobilske industrije, a do kraja decenije taj prihod će porasti na 9 milijardi dolara, izjavio je izvršni direktor Cristiano Amon u intervjuu na marginama Minhenskog sajma automobila.

Dizajner čipova iz SAD-a je krajem 2022. godine objavio da mu je “tok posla” u automobilskom poslu vredan 30 milijardi dolara, zahvaljujući Snapdragon Digital Chassis proizvodu koji se koristi u automobilima i kod njihovih dobavljača za tehnologiju asistirane i autonomne vožnje, kao i za infotainment u automobilima i povezivanje sa oblakom.

“Jedna od stvari na koje smo veoma fokusirani kao kompanija je pronalaženje novih oblasti rasta… automobilska industrija je jedna od tih oblasti”, rekao je Amon.

Upitan o nadolazećem IPO-u britanske kompanije Arm Holdings Ltd, dizajnera čipova u vlasništvu SoftBank Group Corp, Amon je rekao: “Mi se ne uključujemo nužno u IPO, ali smatramo da Arm igra važnu ulogu u ekosistemu. Želimo da vidimo nezavisni Arm.”

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter