POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Rafinerija Citgo Petroleum beleži rekordnu dobit od 1,28 milijardi dolara

Američka rafinerija nafte Citgo Petroleum u četvrtak je prijavila zaradu u drugom kvartalu koja je porasla na 1,28 milijardi dolara, što je najveći kvartalni profit u svojoj istoriji, zahvaljujući većim obima prerade sirove nafte i većim maržama.

Rezultati odražavaju oštar zaokret nakon uzastopnih godišnjih gubitaka u 2020. i 2021. Potražnja i cene za benzinom, dizelom i gorivom za avione ove godine su porasle zbog oporavka SAD i globalne nestašice izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu.

Tri fabrike osme najveće američke rafinerije prerađivale su 776.000 barela nafte dnevno (bpd), u odnosu na 732.000 barela nafte godinu dana ranije, navodi se u saopštenju.
Prodavao je rekordnih 130.000 barela dnevno nebrendiranog benzina prodavcima na malo, objavila je matična kompanija kompanije na Twitter-u.

Stope iskorišćenosti rafinerija, ključna mera efikasnosti, porasle su na 101 odsto sa 95 odsto u prvom kvartalu ove godine, navodi se u saopštenju. Stope iskorišćenosti su bile iznad onih kod rivala, od kojih su neki takođe zabeležili rekordnu zaradu u junskom kvartalu.

Portparol nije bio odmah dostupan da komentariše tvitove.

Podružnicu venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA, Citgo vode odbori koje je imenovao Huan Gvaido, koga Vašington priznaje kao legitimnog lidera Venecuele.

Kompanija se prošle godine vratila profitabilnosti nakon velikih gubitaka tokom pandemije koronavirusa. Njen profit od 245 miliona dolara u prvom tromesečju bio je više od 10 puta veći od nivoa od pre godinu dana zbog većeg obima obrade, većeg izvoza i većih marži.

U četvrtak, Citgo je rekao da nudi kupovinu novčanica od 286 miliona dolara koje dospevaju 2024. i otplatu skoro 483 miliona dolara oročenog kredita.
Njen odnos neto duga i kapitalizacije pao je na 28% sa 47%, rekla je matična kompanija.
OBJAVA FIRME.

Smanjenje duga je signaliziralo da bi Citgo uskoro mogao da nastavi da isplaćuje dividende svojoj matičnoj kompaniji, što je praksa koja je zaustavljena nakon njegovog odvajanja od državne PDVSA 2019. i imenovanja ad hoc odbora koji nadgledaju stranu imovinu Venecuele.

U tvitu, ad hoc roditelj je rekao da sporazumi o dugu kompanije zahtevaju da otplati dug „pre nego što bude u mogućnosti da pošalje dividende“.

Citgo je završio period sa 2,2 milijarde dolara u gotovini i prihodima od sekjuritizacije potraživanja, navodi se u ad hoc objavama PDVSA na Twitter-u.

Citgo je zaštićen izvršnim naredbama SAD od poverilaca koji pokušavaju da zaplene venecuelansku stranu imovinu. Bila bi spremna da nastavi sa uvozom teške sirove nafte iz Venecuele ako američka vlada odobri protok, rekao je izvršni direktor Citga u julu.
Uvoz sirove nafte je ključan za napajanje jedinica duboke konverzije njegovih rafinerija.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter