POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Rast poslovanja u evrozoni usporen u maju 

Poslovna aktivnost u evrozoni je prošlog meseca ojačana dominantnom uslužnom industrijom koja je nadoknadila produbljivanje pada u proizvodnom sektoru.

Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog ekonomskog zdravlja, pao je na tromesečni minimum od 52,8 u maju sa aprilskih 54,1.

Iako se ovaj pokazatelj još uvek nalazi iznad granice od 50, koja razdvaja rast od kontrakcije, ipak je ispod očekivanja analitičara od 53,3.

„Relativno otporan rast uslužnih delatnosti trebalo bi da obezbedi da evrozona ponovo zauzme određeni položaj i pokaže pozitivnu stopu ekspanzije u drugom tromesečju nakon stagniranja BDP-a u periodu oktobar-mart“, rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke.

PMI koji pokriva sektor usluga pao je na 55,1 sa jednogodišnjeg maksimuma u ​​aprilu od 56,2, ispod 55,9. Proizvodni PMI objavljen prošle nedelje pokazao je da se pad fabričke aktivnosti produbio kako je tražnja opala uprkos padu cena.

Indeks proizvodnje je pao na 56,4 sa 56,8, i najniži je od aprila 2021.

Ipak, tražnja za uslugama nastavlja da raste, a preduzeća povećavaju broj zaposlenih, iako sporijim tempom. Indeks zaposlenosti je pao na 54,6 sa 11-mesečnog maksimuma od 55,6.

„Uslužni sektor podržava snažno tržište rada, rastuće plate i turistički sektor koji cveta širom Evrope“, rekao je de la Rubija.

„Ovo poslednje potvrđuje novi PMI izvoznog poslovanja, koji uključuje tražnju u vezi sa turizmom i koji je ostao blizu svog vrhunca u maju.”

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter