POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Recesija u SAD ipak može da se izbegne?

Rast zapošljavanja u SAD-u usporio u julu, ali zadržao dovoljno zamaha da zaštiti ekonomiju od recesije, jer je snažno povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi smanjilo tražnju.

Ekonomisti koji već dugo predviđaju usporavanje u četvrtom kvartalu ove godine sve više postaju ubeđeni da je sada moguće “meko sletanje” za ekonomiju, kakvo su predvidele Federalne rezerve.

“Postoje znakovi da se tražnja za radnom snagom usporava”, rekao je Sam Bullard, glavni ekonomista u Wells Fargo-u u Charlotte-u, Severna Karolina.

“Svakako, ako ponovo dobijemo broj zaposlenih u regionu od 200.000, to bi dodatno potvrdilo da Federalne rezerve mogu izvesti meko sletanje.”

Prema anketi Reutersa sa 80 ekonomista, verovatno će nezaposlenost porasti za 200.000 radnih mesta u odnosu na prošli mesec, nakon što je u junu porasla za 209.000. To bi bio najmanji rast od decembra 2020. Ipak, rast zapošljavanja bio bi dvostruko veći od otprilike 100.000 radnih mesta mesečno, što je potrebno da se održi korak sa povećanjem radne populacije.

Kompanije zadržavaju radnike nakon borbe da pronađu radnu snagu tokom pandemije COVID-19. Zaposlenost u nekim sektorima, poput turizma i ugostiteljstva, još uvek je ispod nivoa pre pandemije.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter