POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Regulator plaćanja predlaže ograničenje naknada za prekogranične transakcije na Mastercard i Visa

Britanski regulator plaćanja u sredu je privremeno predložio ograničenje međunarodnih taksi na prekogranične transakcije koje naplaćuju Mastercard i Visa prilikom transakcija između Velike Britanije i jedinstvenog evropskog tržišta.

Regulator plaćanja (Payment Systems Regulator – PSR) izjavio je da bi ograničenje zaštitilo poslovanje od preteranog plaćanja, nakon što je objavio privremene rezultate pregleda tržišta naknada za međusobne transakcije koje se naplaćuju od Bregzita, kada su pravila platnog prometa EU prestala važiti u Velikoj Britaniji.

PSR je rekao da se pregled fokusirao na naknade koje su postavili Mastercard i Visa, jer čine 99% plaćanja platnim karticama u Velikoj Britaniji.

Regulator je rekao da su obe firme verovatno podigle naknade na “nerazmerno visok nivo”, što je koštalo britanske firme dodatnih 150-200 miliona funti zbog povećanja naknada.

Prema predlozima, PSR bi uveo prvobitno vremenski ograničenje od 0,2% na transakcije između Velike Britanije i Evropskog ekonomskog prostora na debitnim karticama i 0,3% na kreditnim karticama. Trajno ograničenje biće uvedeno nakon dodatne analize.

Portparol kompanije Visa izjavio je da kompanija snažno osporava zaključke privremenog izveštaja PSR-a i da predložene mere “nisu opravdane”.

“Prihvatanje pouzdanih, sigurnih i inovativnih digitalnih plaćanja predstavlja ogromnu vrednost za britanske firme, posebno prilikom prodaje u inostranstvo”, rekao je portparol.

“Ove stope međusobnih transakcija primenjuju se na manje od 2% britanskih kartičnih plaćanja – evropski (EEA) korisnici kartica koji kupuju na mreži od prodavca iz Velike Britanije – i odražavaju činjenicu da su ove transakcije složenije i nose daleko veći rizik od prevare.”

Mastercard nije odmah odgovorio na zahtev za komentarom.

PSR poziva na povratne informacije o predlozima do kraja januara.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter