POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Rio Tinto zabeležio pad profita od 38%

Rio Tinto je u sredu više nego prepolovio svoju dividendu nakon što je zabeležio pad godišnjeg profita od 38 odsto, pogođen nižim cenama rude gvožđa zbog usporavanja potražnje iz Kine, većih troškova rada i materijala.

Anglo-australijski rudar se pridružuje drugim diverzifikovanim rudarskim kompanijama u izveštavanju o nižim zaradama i isplatama akcionara od rekordnih nivoa prijavljenih 2022. godine, nakon što su poremećaji smanjili proizvodnju i povećali troškove energije, kvalifikovanu radnu snagu i opremu.

Rio Tinto je prijavio osnovnu zaradu od 13,3 milijarde dolara za 2022. godinu, u poređenju sa rekordnih 21,4 milijarde dolara u 2021. godini. Objavljena dividenda za celu godinu od 4,92 dolara po akciji, je manja u odnosu na rekordnu isplatu iz 2021. od 10,40 dolara po akciji.

Akcije kompanije su pale za 2,2%.

Stroga ograničenja COVID-19 u Kini, najvećem proizvođaču čelika, smanjila su ekonomsku aktivnost prošle godine, i uticala na pad cene rude gvožđa sa visokih nivoa godinu dana ranije.

„Veoma je pozitivno što je Kina sada izašla iz blokade COVID-a… i mi smo uvereni da će tražnja Kine biti stabilizujući faktor za svetsku ekonomiju 2023. godine“, rekao je novinarima izvršni direktor Jakob Stausholm.

Kina, druga po veličini svetska ekonomija, u januaru je ponovo otvorila svoje granice, ublažila uslove karantina za putnike nakon tri godine stroge kontrole, i postavlja politike za jačanje svoje slabe ekonomije.

Rio Tinto (RIO) je smanjio svoja očekivanja za kapitalne investicije za 2023. na 8 milijardi dolara sa 8-9 milijardi dolara, dok je svoje procene za 2024. i 2025. povećao na 9-10 milijardi dolara.

Procene uključuju oko 3 milijarde dolara godišnje za kapital za rast, rekao je glavni finansijski direktor Peter Cunningham.

U utorak je rivalska BHP Group (BHP) prijavila pad profita u prvom polugodištu od 32%, veći nego što se očekivalo, ali je takođe označila poboljšane izglede u Kini.

Dodatne investicije za povećanje proizvodnje u rudniku Gudai-Darri u Pilbari u Australiji, zajedno sa višim cenama dizela i troškovima rada, dovele su do povećanja jediničnih novčanih troškova Pilbare na 21,30 dolara po toni 2022. godine, saopštio je Rio.

„Slično ostatku industrije, kompresija marži i rastući kapital će izvršiti pritisak na stvaranje slobodnog novčanog toka“, kažu analitičari RBC Capital Markets.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter