POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Rizici Američkih stopa rastu kako potraživanja za nezaposlene ponovo padaju, BDP u drugom kvartalu reviziran

Šanse za još jedno povećanje američkih kamatnih stopa za 75 baznih poena ojačale su u četvrtak, pošto su se sedmični podaci o tržištu rada ponovo pokazali jačim nego što se očekivalo.

Istovremeno, revidirani statistički podaci su pokazali da se ekonomija smanjila manje nego što je prvobitno prijavljeno u drugom kvartalu.

Ministarstvo rada saopštilo je da su prvobitni zahtevi za beneficije za nezaposlene pali na 243.000 prošle nedelje, što je njihov četvrti pad u poslednjih pet nedelja, u novom znaku snage sa tržišta rada. Brojke sugerišu da još uvek ima više nego dovoljno otvorenih radnih mesta u privredi da se apsorbuje porast u stopi otpuštanja.

Istovremeno, Biro za ekonomske analize je revizirao svoje procene bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju kako bi pokazao pad na godišnjem nivou od 0,6%, umesto prvobitno prijavljenih 0,9%.

Podaci o BDP-u možda i dalje potcenjuju stvarnu snagu ekonomije u tom periodu. Primećeno je da su bruto domaći dohodak i bruto domaći proizvod, dve ekonomske računovodstvene mere koje su u velikoj meri uporedive sa BDP-om, obe u pozitivnoj teritoriji, rastući po godišnjoj stopi od 1,4% i 0,4%, respektivno.

Jednostavno rečeno, ekonomija se hladi, ali ne tako brzo kao što pokazuje BDP.

Na cifre BDP-a u velikoj meri je uticalo agresivno smanjenje zaliha, pošto su se trgovci na malo, posebno, trudili da prilagode nivoe svojih zaliha pošto nisu uspeli da predvide usporavanje potražnje koje bi izazvalo brzo povećanje cena. Zalihe su se smanjile za 1,8 procentnih poena u odnosu na kvartalni rast.

Uprkos izolovanim problemima sa povećanjem zaliha, profitabilnost preduzeća u SAD je i dalje porasla na istorijski maksimum u ovom kvartalu. Prema podacima Biroa za ekonomske analize, dobit nefinansijskih preduzeća kao učešće u bruto dodatoj vrednosti porasla je na 15,5%, što je najviši nivo od 1950. godine.

Brojke dolaze nekoliko sati nakon što je The Wall Street Journal objavio intervju sa predsednikom Federalnih rezervi Atlante Rafaelom Bostićem koji je rekao da će možda biti neophodno povećati ciljni opseg Fed fondova za još 75 baznih poena u septembru ako ekonomski podaci ostanu jaki.

Bostić je ukazao na predstojeći septembarski izveštaj o tržištu rada i avgustovske brojke o inflaciji, a oba će biti objavljeni pre sledećeg sastanka Fed-a. Ako podaci ostanu jaki i inflacija jasno ne omekša, onda bi to moglo biti razlog za još jedan potez od 75 baznih poena.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter