POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ronalda tuže za milijardu dolara zbog Binance-a?

Fudbaler Kristijano Ronaldo suočava se sa potencijalnom pravnom borbom predstavnika iz Sjedinjenih Američkih Država zbog svog učešća u promociji Binance-a, najveće svetske kriptovalutne berze.

Osobe koje podnose tužbu tvrde da je Ronaldo svojom podrškom doveo do njihovih finansijskih gubitaka, prenosi danas BBC.

Takođe se navodi da će podnosioci tužbe tražiti odštetu koja premašuje iznos od milijardu dolara. Podsećamo da je u novembru 2022. godine Binance najavio lansiranje svoje prve CR7 kolekcije “nezamenljivih tokena” (NFT) u partnerstvu sa Ronaldom.

webp
Izvor: Binance

U video snimku koji kruži društvenim mrežama, čuveni portugalski fudbaler obećava “nagradu navijačima za dugogodišnju podršku”.

Naziv CR7, koji označava Ronaldove inicijale i broj dresa, koristi se kao brend za različite proizvode, od obuće do parfema, doprinoseći Ronaldovom statusu jednog od najbogatijih sportista na svetu.

NFT-ovi su virtualna sredstva koja se kupuju i prodaju isključivo u digitalnom obliku, koristeći se za označavanje vlasništva nad digitalnim artefaktima poput slika ili videa na mreži.

Najjeftiniji token iz CR7 NFT kolekcije, koji se prodavao po ceni od 77 dolara u novembru 2022, nakon godinu dana vredeo je samo oko jednog dolara, ističe BBC.

Osobe koje podnose tužbu tvrde da je Ronaldova promocija Binance-a izazvala porast interesovanja za kripto berzu od čak 500%, koja je registrovana na Kajmanskim ostrvima. Oni naglašavaju da je to podstaklo ljude da putem ove firme ulažu u “neregistrovane vrednosne papire”, poput BNB kriptovalute.

Prema američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), ova imovina se može smatrati hartijama od vrednosti, a slavne ličnosti koje ih podržavaju obavezne su da poštuju američke zakone.

Predsednik SEC-a, Geri Gensler, ranije je istakao da “poznate ličnosti moraju transparentno obelodaniti informacije o svojim zaradama koje ostvaruju promovišući ulaganje u hartije od vrednosti”.

Osobe koje podnose tužbu protiv Ronalda tvrde da je fudbaler trebao otkriti iznos svog honorara za promociju, ali to nije učinio.

Najdžel Grin, šef konsultantske firme Dever grup, ističe da je ključno prepoznati da “svaljivanje krivice na Ronalda previše pojednostavljuje složeno pitanje”. On dodaje da bi pažnja takođe trebalo da se usmeri na globalne regulatore koji su sporadični u donošenju jasnih smernica za ovu rastuću oblast finansija.

BBC izveštava da Ronaldo i Binance očigledno planiraju ponovnu saradnju u budućnosti, a fudbaler je nedavno na društvenim mrežama najavio da se “nešto sprema”. 

Šta vi mislite o ovome?

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter