POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ryanair izveštava o rekordnom letnjem profitu, vidi “veoma snažan” oporavak

Ryanair je u ponedeljak objavio svoj najveći profit nakon oporezivanja za prvu polovinu svoje finansijske godine, koja uključuje ključne letnje mesece, i rekao da očekuje da će se vratiti na godišnji nivo profita pre COVID-a od najmanje milijardu evra (993,80 miliona dolara) ove godine.

Oporavak saobraćaja i profitabilnosti će verovatno nastaviti da bude „veoma snažan“ u najmanje naredne tri godine, što će omogućiti irskoj avio-kompaniji, koja je već najveća u Evropi po broju putnika, da ostvari značajan porast udela na tržištu, rekao je izvršni direktor Majkl O’Liri.

Ryanair je zaradio 1,371 milijardu evra (1,36 milijardi dolara) za šest meseci do kraja septembra. Iako je to malo manje od prognoze od 1,385 milijardi u anketi analitičara kompanije, bilo je znatno ispred prethodnog rekorda u prvom polugodištu od 1,29 milijardi evra u šest meseci do kraja septembra 2017.

Iako će zima donositi gubitke, Rianair očekuje profit nakon oporezivanja između 1 milijarde i 1,2 milijarde evra za godinu do 31. marta, iako ta prognoza ostaje “u velikoj meri zavisna” od negativnih šokova.

„Zabrinutost u vezi sa uticajem recesije i rastuće inflacije potrošačkih cena na poslovni model Rajanera bila je u velikoj meri preuveličana poslednjih meseci“, rekao je O’Liri u saopštenju.

„Očekujemo da će ovi jaki temelji nastaviti da podržavaju snažan saobraćaj i rast prosečne cene karata najmanje u narednih 18 meseci“, rekao je on. U unapred snimljenoj video prezentaciji on je predvideo veoma snažan rast profita i prometa u naredne tri godine pod pretpostavkom da cene nafte ostanu relativno stabilne.

Kombinacija rasta saobraćaja od 15% i povećanja cena karata za 14% bila je nešto što je rekao da nikada nije video tokom svih godina u industriji, rekao je O’Liri, misleći na brojke iz drugog kvartala.

Rezervacije u novembru i decembru su i dalje jake, ali avio-kompanija je saopštila da je imala vrlo malo vidljivosti za prva tri meseca 2023.

Nekoliko rivala je dalo relativno optimistične smernice poslednjih nedelja, a Wiz Air, vlasnik British Airways-a – IAG i Lufthansa, koji su svi rekli da vide kontinuiranu snagu u prodaji karata uprkos strahovima od inflacije.

Rajaner, koji je, za razliku od mnogih avio-kompanija, svoje pilote i posadu redovno informisao o satima leta tokom pandemije kako bi iskoristio brzi oporavak, prevezao je rekordnih 95 miliona putnika u šest meseci do kraja septembra.

Povećala je prognozu putnika za svoju finansijsku godinu na 168 miliona sa 166,5 miliona, značajno ispred svog prethodnog godišnjeg rekorda od 149 miliona koji je postignut pre nego što je pandemija dovela industriju putovanja u zastoj.

Međutim, O’Liri je upozorio da je zabrinut da bi Boeing mogao isporučiti samo 40 do 45 od obećanih 51 737 MAX aviona na vreme za sledeće leto.

Glavni finansijski direktor Neil Sorahan rekao je da će se broj putnika sledeće godine povećati na 185 miliona.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter