POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ryanair- Kvartalni profit drastično skočio!

Ryanair je oprezan u vezi tražnje za putovanjima tokom ostatka godine te je smanjio prognozu rasta broja putnika zbog kašnjenja u isporuci Boinga nakon što je kvartalna dobit premašila nivo pre pandemije.

Ryanair, koji je u maju i junu ostvario rekordan broj mesečnih putnika, saopštio je da tražnja deluje snažno, s očekivanjem da će cene karata nastaviti da rastu, ali po nešto sporijoj niskoj dvocifrenoj stopi od jula do septembra.

Cene karata za putnike koji rezervišu blizu datuma polaska su oslabile krajem juna i početkom jula, a generalni direktor Majkl O’Lejri je rekao da će niskobudžetni prevoznik verovatno morati da stimuliše tražnju kroz niže cene u zimskom periodu kada će imati 25% više sedišta za popuniti nego 2019. godine.

Akcije Ryanaira, koje su ove godine porasle za 26% zbog uspona putovanja nakon pandemije, danas su pale 4,3% na 15,74 evra u ranoj trgovini.

“Zabrinuti smo zbog uticaja ovih makroekonomskih trendova. Inflacija potrošačkih cena, više kamatne stope i veće kamatne stope na hipotekarne kredite mogu uticati na potrošnju u drugoj polovini godine”, rekao je O’Lejri u prezentaciji.

Dodao je da će to na kraju biti dobro za rast Ryanaira jer će klijenti i dalje putovati, ali će postati osetljiviji na cenu.

Irska avio-kompanija, najveća u Evropi po broju putnika, ostvarila je profit posle oporezivanja od 663 miliona evra ($ 737,26 miliona) za tri meseca do kraja juna, nakon što je saobraćaj porastao za 11% u odnosu na prethodnu godinu, a prosečne cene karata su skočile za 42%.

To je u poređenju sa 170 miliona evra pre godinu dana, nadmašilo prethodni rekord za prvi kvartal fiskalne godine i 397 miliona evra u 2017. godini. Analitičari su očekivali profit od 620 miliona evra.

Ryanair je izrazio oprezni optimizam u vezi sa blagim povećanjem profita za celu godinu.

Sada se očekuje da će broj putnika u periodu do marta 2024. godine porasti za 9%, na oko 183,5 miliona, u poređenju sa prvobitno očekivanih 185 miliona, zbog kašnjenja u isporuci Boinga.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter