POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ryanair očekuje da će mu nedostajati 5-10 novih aviona ovog leta

Ryanair očekuje da će mu nedostajati pet do deset aviona tokom vrhunca letnje sezone 2024. godine zbog kašnjenja u isporuci aviona od strane Boeinga, što će verovatno naterati kompaniju da revidira procenu rasta broja putnika, izjavio je izvršni direktor Majkl O’Leary za Financial Times u utorak.

Ryanairu je trebalo da do kraja aprila bude isporučeno 57 aviona Boing MAX 8200, a O’Leary je rekao da će zbog kašnjenja verovatno prevoziti 200 miliona putnika tokom fiskalne godine koja počinje u aprilu, u odnosu na prethodnu prognozu od 205 miliona.

Low-cost avio-prevoznik je morao da smanji svoj zimski raspored letenja zbog trajnih kašnjenja koja su ga naterala da smanji prognozu broja putnika za godinu do marta 2024. godine na 183,5 miliona, umesto prvobitnih 185 miliona, što predstavlja godišnji rast od 9%.

“Trebalo je da nam bude isporučeno 27 aviona pre Božića, završilo se sa 11. Trebalo bi da nam bude isporučeno 57 aviona do kraja aprila, a mi mislimo da bismo bili srećni da dobijemo 50 do kraja juna”, rekao je O’Leary u intervjuu za Financial Times.

“Dakle, ostaćemo bez pet, sedam, možda i 10 aviona tokom vrhunca letnje sezone ove godine.”

“To nas košta, ako razgovaramo o padu od 5 miliona na 205 miliona putnika… verovatno dva, dva i po procenta profita”, dodao je.

Federalna agencija za avijaciju (FAA) privremeno je obustavila saobraćaj 171 aviona tipa MAX 9 u subotu nakon što je čep izletio sa vrata aviona Alaska Airlines-a, neposredno nakon uzletanja sa aerodroma u Portlandu, Oregon, u petak.

Iako Ryanair operiše i naručuje različite varijante 737 MAX od tipa koji je obustavljen, O’Leary je rekao da Boing i konkurentski proizvođač aviona Erbas “mora značajno poboljšati kontrolu kvaliteta” dok pokušavaju da nadoknade kašnjenja u proizvodnji.

Irska aviokompanija, najveća u Evropi po broju putnika, ekskluzivno koristi Boing 737 za svoju osnovnu flotu i jedan je od najvećih kupaca kompanije Boing.

“737 je u redu. Ali ne treba mu ovakav kratkoročni problem sa reputacijom”, rekao je O’Leary u intervjuu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter