POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ryanair smanjuje godišnju prognozu profita nakon što su putnički agenti zaustavili prodaju

Ryanair je u ponedeljak smanjio svoje prognoze profita za godinu do kraja marta nakon što su neki onlajn turistički agenti iznenada prestali prodavati njegove letove u decembru, što ga je primoralo da smanji cene kako bi popunio sedišta dok su troškovi po putniku rasli.

Ryanair je godinama optuživao veb sajtove za dodavanje nelegitimnih dodatnih troškova i pokrenuo seriju sudskih postupaka protiv njih, ali izgleda da je bio iznenađen kada su prestali prodavati avionske karte.

Aviokompanija, najveća u Evropi prema broju putnika, prognozira neto profit između 1,85 milijardi i 1,95 milijardi evra (2 milijarde do 2,1 milijarde dolara) za svoju fiskalnu godinu do 31. marta.

To je manje od njenih prognoza iz novembra od 1,85 milijardi i 2,05 milijardi evra, ali bi i dalje nadmašilo njen prethodni rekord od 1,45 milijardi evra iz 2018. godine. Akcije Ryanaira bile su pale 2% na početku trgovine.

Nagli prekid prodaje od strane onlajn turističkih agenata povećao je procenat praznih sedišta na letovima za oko 1 procentni poen, prisiljavajući avio-kompaniju da stimuliše rezervacije tokom Božića i Nove godine cenama koje su bile “malo niže nego što smo anticipirali”, rekao je glavni finansijski direktor Nil Sorahan u prethodno snimljenom predstavljanju.

Neto dobit za tri meseca do kraja decembra, treći kvartal njenog fiskalnog godišta, iznosila je 15 miliona evra, znatno manje od očekivanih 49 miliona evra koje su anketirani analitičari kompanije.

Veći procenat praznih sedišta, uz više plaćanja za produktivnost dogovorene sa osobljem, značilo je da će se očekivati da se troškovi po jedinici, bez goriva, za celu godinu povećaju za oko 2,5 evra, rekao je Sorahan.

Posledice poteza turističkih agenata počinju da se “smanjuju”, rekao je Sorahan, a nekoliko agenata prilazi avio-kompaniji kako bi obezbedili nove, transparentnije dogovore.

Saobraćaj u trećem kvartalu povećan je za 7% na 41,4 miliona putnika, dok su prosečne cene bile 13% više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je avio-kompanija.

Izvršni direktor Majkl O’Liri rekao je da sa optimizmom gleda na leto jer će ograničena evropska kratkolinijska kapaciteta značiti više cene karata. Rekao je da bi kapacitet tokom leta mogao biti 92-93% u odnosu na pre-COVID nivoe ili čak niži.

O’Liri je rekao da je posvećen svom cilju da do 2034. godine preveze 300 miliona putnika, u odnosu na 183,5 miliona u tekućoj godini, i otvoren je za povećanje narudžbine za 737 MAX 10 aviona od Boinga ako drugi kupci otkažu narudžbine zbog kašnjenja.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter